Nový britský král Karel III. v úterý večer v Buckinghamském paláci společně se svými sourozenci i vnoučaty Alžběty II. přijal rakev s pozůstatky své zesnulé matky. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí.

Pozůstatky Alžběty II. dopravil v úterý večer do metropole letoun královského letectva Boeing C-17 Globemaster III ze skotského Edinburghu. Stalo se tak 5. den po smrti královny, která ve čtvrtek zemřela ve svém skotském sídle – zámku Balmoral. Na londýnském vojenském letišti Northolt očekávali letoun mimo jiné premiérka Liz Trussová, ministr obrany Ben Wallace, královský zástupce pro Velký Londýn či místní starosta.

Na cestě z Edinburghu do Londýna rakev provázela princezna Anna, jediná dcera Alžběty II. Ta ji sama požádala, aby rakev doprovázela ve dnech mezi její smrtí a státním pohřbem, který se bude konat v pondělí 19. září.

Pohřební vůz převážející královniny pozůstatky byl navržen tak, aby byl dovnitř na osvícenou rakev co nejlepší pohled. Cestu na letiště v Edinburghu i z letiště v Londýně sledovaly desetitisíce Britů, kteří se shromáždili podél trasy nebo zastavovali svá auta v opačném směru dálnice, kudy kolona s rakví projížděla.

Rakev pak zakryla královská standarta Velké Británie, která na palubě Boeingu C-17 nahradila skotskou standartu.

Do Westminsterského sálu ve středu pozůstatky doprovodil smuteční průvod podobný tomu v Edinburghu. Za rakví kráčel i Karel III. Ve Westminsteru se do pondělního rána bude moci se zesnulou naposledy rozloučit veřejnost.

V centru Londýna už od pondělí vznikala fronta a pořadatelé byli připraveni na desítky tisíc lidí. V zástupu platila přísná pravidla: lidé s sebou směli mít jen jednu tašku omezených rozměrů, nesměli mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do Westminsterského paláce se museli podrobit bezpečnostní prohlídce podobně jako na letišti.

Lidé ve frontách v Londýně i v Edinburghu, s nimiž hovořily britské televize, nicméně dávali najevo odhodlání naposledy se poklonit Alžbětě II. „Dala nám 70 let svého života. Myslím, že jí můžu dát pár hodin toho svého,“ řekla jedna z čekajících stanici Sky News.

Video
Video se připravuje ...

Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge Videohub

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
20:01
19. 9. 2022

Miliony lidí dnes vyšly do ulic Londýna, aby vzdaly poslední poctu královně. Ve městě, kde se narodila a prožila většinu svého života, se její lidé přišli rozloučit a poděkovat jí. Již před svítáním byly na místě obrovské davy a už v devět hodin byla všechna vhodná místa s ideálním výhledem na průvod zaplněna.

 

Dokonce i mimo oficiální pozorovací prostory se lidé snažili zahlédnout pohřební vůz, který vezl královninu rakev do Windsoru. Navzdory žádostem přítomné policie lidé například vyřezávali otvory do sítě, šplhali na zábradlí a mačkali se dokonce hluboko do cesmínových keřů podél okraje Hyde Parku.

 
19:53
19. 9. 2022

Královnu Alžbětu II. si připomínali i v Kanadě. Velký portrét britské vladařky byl vystaven před vzpomínkovými ceremoniemi v katedrále Christ Church v Ottawě v pondělí 19. září 2022.

 
19:40
19. 9. 2022

Státní pohřeb a pohřeb královny Alžběty II. spojil lidi v celé Velké Británii. Lidé se scházejí, aby sledovali pohřeb britské královny Alžběty na velké obrazovce například i v Holyrood Parku v Edinburghu, jenž se nachází ve Skotsku.

 
19:30
19. 9. 2022

Podle odborníků na řeč těla se zdálo, že si princ Harry během své chůze v průvodu za rakví drží trochu odstup od svých příbuzných, zatímco hrabě ze Snowdonu, Sir Timothy Laurence a vévoda z Gloucesteru si chvílemi dokonce povídali. Ne však Harry. Deník The Mirror cituje expertku Judi Jamesovou, že je zřejmé, že Harry nožná vypadá, že je „fyzicky vyloučen“ ze skupiny, ale existují známky toho, že William a Harry by mohli začít napravovat svůj dlouhotrvající spor.

 
19:20
19. 9. 2022

Po dnešním pohřbu Jejího Veličenstva čekalo na evropské členy královské rodiny dlouhé čekání na vyzvednutí z Westminsterského opatství. Přibližně 20 minut poté, co si všichni naposledy vychutnali poslední pohled na rakev královny Alžběty II., byla spatřena skupina členů královské rodiny z celého kontinentu, jak trpělivě čeká na vůz, co je odveze do Windsoru.

 

Mezi těmi, kteří zůstali stát na ulici takřka s rukama v kapsách, byl třeba španělský král Filip VI., Willem-Alexander, král Nizozemska, s manželkou Máximou, dánská královna Margreta II. a korunní princezna Rumunska Margareta.

 
19:12
19. 9. 2022

55 členů královské rodiny na státním pohřbu královny, kteří NEBYLI součástí hlavního průvodu

 

Státního pohřbu královny ve Westminsterském opatství se zúčastnily desítky členů královské rodiny. Těch 55, kteří se sice pohřebu zúčastnili, ale netvořili součást hlavního průvodu, byli:

 

- Vévoda z Kentu - Edward, královnin bratranec

- Princ Michael z Kentu - královnin bratranec

- Princezna Beatrice - dcera vévody a vévodkyně z Yorku a vnučka královny

- Princezna Eugenie - dcera vévody a vévodkyně z Yorku a vnučka královny

- Edoardo Mapelli Mozzi - manžel princezny Beatrice

- Jack Brooksbank - manžel princezny Eugenie

- Sarah, vévodkyně z Yorku - matka princezen Beatrice a Eugenie

- Lady Louise Windsorová - dcera hraběte a hraběnky z Wessexu a vnučka královny

- vikomt Severn - James, syn hraběte a hraběnky z Wessexu a královnina nejmladšího vnuka

- Zara a Mike Tindallovi - dcera princezny Royal a kapitána Marka Phillipse a vnučka královny a jejího manžela Mika

- vikomt Linley - Charles Armstrong-Jones, syn Davida Armstrong-Jonese a Sereny Stanhopeové, hraběte a hraběnky ze Snowdonu. Synovec královny

- Lady Margarita Armstrong-Jones - dcera hraběte a hraběnky ze Snowdonu a velká neteř královny

- Lady Sarah a Daniel Chatto - dcera princezny Margaret a královna neteř a její manžel Daniel

- Samuel Chatto - syn Chattových

- Arthur Chatto - syn Chattových

- Vévodkyně z Gloucesteru - Birgitte van Deursová, manželka Richarda, vévody z Gloucesteru, královnina sestřenice

- hrabě a hraběnka z Ulsteru - Alexander Windsor, syn vévody a vévodkyně z Gloucesteru, a jeho manželka Claire Boothová

- Lord Culloden - Xan Windsor, syn hraběte a hraběnky z Ulsteru

- Lady Cosima Windsorová - druhé dítě hraběte a hraběnky z Ulsteru

- Lady Davina Lewis - starší dcera vévody a vévodkyně z Gloucesteru

- Senna Lewisová - dcera lady Daviny Lewisové a vnučka vévody a vévodkyně z Gloucesteru

- Lady Rose a George Gilman - dcera vévody a vévodkyně z Gloucesteru a jejího manžela

- Lyla Gilmanová - dcera lady Rose Gilmanové

- hrabě a hraběnka ze St Andrews - George Philip Nicholas Windsor, syn vévody z Kentu, a jeho manželky Sylvany Tomaselliové

- Lord Downpatrick - syn hraběte a hraběnky ze St Andrews

- Lady Marina-Charlotte Windsorová a Lady Amelia Windsorová - děti hraběte a hraběnky ze St Andrews a vnučky vévody z Kentu

- Lady Helen a Timothy Taylor - dcera vévody z Kentu a jejího manžela

- Columbus Taylor, Cassius Taylor, Estella Taylorová a Elosie Taylorová - synové a dcery lady Helen Taylorové

- Lord Nicholas Windsor - syn vévody z Kentu

- Albert a Leopold Windsorovi - vnuci vévody z Kentu

- Princezna z Kentu - provdaná za královnina bratrance prince Michaela z Kentu

- Lord a Lady Frederick Windsor - syn prince a princezny Michaela z Kentu a jeho manželky, známější jako herečka Peep Show Sophie Winklemanová

- Lady Gabriella a Thomas Kingston - dcera prince a princezny Michaela z Kentu a její manžel

- Princezna Alexandra, lady Ogilvy - jedna z královniných sestřenic

- James a Julia Ogilvy - syn princezny Alexandry a jeho manželka Julie

- Alexander Ogilvy - syn Jamese a Julie Ogilvyových

- Flora a Timothy Vesterbergovi - dcera Jamese a Julie Ogilvyových a jejího manžela

- Marina Ogilvy - dcera princezny Alexandry

- Christian Mowatt - syn Mariny Ogilvy, vnuka princezny Alexandry

- Zenouska Mowatt - dcera Mariny Ogilvy, vnučky princezny Alexandry

 
19:06
19. 9. 2022

Princ Harry byl údajně informován o královnině smrti pět minut před oficiálním oznámením, tvrdí britský deník The Mirror. Vévoda ze Sussexu byl v letadle do Aberdeenu, když dostal zdrcující telefonát od svého otce. Zároveň mu bylo řečeno, že by měl urychleně spěchat do Balmoralu. Než ale Harry přistál, zpráva o královnině smrti už byla oznámena světu.

 

Mluvčí krále později uvedl: „Veřejnost byla informována až poté, co byl informován každý člen rodiny.“ Jenže neupřesnil, že v některých případech to byla otázka jenom pár minut…

 
19:02
19. 9. 2022

Po pohřbu všude zůstaly hromady květin…

 
19:00
19. 9. 2022

Pohřeb královny Alžběty II. byl pro mnohé náročný nejenom psychicky, ale i fyzicky. Nejeden voják během své služby zkolaboval…

 
18:54
19. 9. 2022

Co se bude dít dál? Královnina blízká rodina, včetně krále Karla III., se zúčastní soukromého obřadu v 19:30 (20:30 našeho času), bez přítomnosti kamer a v naprostém soukromí.

 

Rakve Alžběty II. a prince Philipa budou vyneseny z královské hrobky a přeneseny do rodinné kaple. Jméno královny a jejího manžela bude podle předchozích plánů přidáno přes noc do kaple na speciálně vytvořený náhrobní kámen: Typicky jednoduchý a nenáročný památník na královnu.

 
18:32
19. 9. 2022

Odcházející smuteční hosty ale nyní čeká skutečný boj, aby se dostali nejenom do svých domovů v Londýně, ale i cestou z Londýna jako takového. Na nádraží Waterloo se tvoří obrovské fronty přes celé haly…

 
18:29
19. 9. 2022

Truchlící příznivci královské rodiny, obzvláště pak Alžběty II., odcházejí z Long Walk ve svých zástupech poté, co byla královnina rakev přenesena do kaple svatého Jiří a pohřbena po boku jejího manžela, rodičů a sestry. Z obrovského davu většina již odešla, ti zbývající sledují černobílé archivní záběry královny z doby před desítkami let přehrávané na velkoplošných obrazovkách s klasickou hudbou v pozadí.

 
18:25
19. 9. 2022

Zatímco kaple byla k prasknutí nacpaná královskou rodinou, věrným personálem a dalšími důležitými osobami z blízkého královnina okolí, král Karel III. nechal jedno místo v první řadě prázdné. To kvůli tradici, kterou založila jeho matka, aby se ujistila, že jí tam nebude nikdo překážet ve výhledu. Zdá se, že tato tradice bude pokračovat i po jejím skonu…

 
18:13
19. 9. 2022

Členové královské rodiny postupně opouštějí kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Princ a princezna z Walesu opustili kapli autem se svými dětmi princem Georgem a princeznou Charlotte, následovali je vévoda a vévodkyně ze Sussexu. Princ Harry vypadal mimochodem před bohoslužbou velmi rozhozeně. Král, doprovázen královnou chotí, odešel z místa posledního odpočinku své maminky poté, co poděkoval těm, kteří vedli bohoslužbu.

 

Postupně je následovali další členové královské rodiny, kteří se také zastavili, aby si promluvili s děkanem a arcibiskupem, a nakonec všichni zamířili ke Karlovi III. a Camille do hradu.

 
18:06
19. 9. 2022

Král Karel III. vypadal upřímně zasažen žalem, když všichni v kapli svatého Jiří zpívali státní hymnu. Seděl mimochodem na stejném místě, na kterém byla usazena sama královna na pohřbu svého milovaného manžela Philipa, vévody z Edinburghu.

 

Mimochodem, i William následoval svého otce - posadil se na stejné místo, na kterém seděl král na Philipově pohřbu v dubnu 2021.

 
17:57
19. 9. 2022

Královnina rakev byla spuštěna do královské hrobky v kapli svatého Jiří. Během tohoto úkonu děkan z Windsoru recitoval žalm 103, který obsahuje tradiční větu: „Vydej se na cestu z tohoto světa, ó křesťanská duše“. Pronesl také modlitbu, ve které je zesnulý svěřen do Božího milosrdenství.

 

Bohoslužba byla zakončena tím, že dudák zahrál A Salute to the Royal Fendersmith ze dveří mezi kaplí a děkanským ambitem, přičemž hudba postupně utichala, jak kráčel směrem k děkanství. Královnin dudák, major Paul Burns z Royal Regiment of Scotland, tak splnil svou poslední službu: Do té doby vždy každé ráno budil Alžbětu II. zvukem dud.

 

Arcibiskup z Canterbury poté bohoslužbu zakončil požehnáním, než shromáždění zazpívalo státní hymnu.

 
17:54
19. 9. 2022

Kde je kdo usazen? Jak můžete vidět zde, první řada patří nejbližším rodinným příslušníkům. Princ z Walesu sedí na konci řady vedle svého syna prince George, vedle něj je Kate, princezna z Walesu, spolu s její dcerkou princeznou Charlotte. Vedle nich je usazen princ Harry a jeho manželka Meghan Markle.

 
17:49
19. 9. 2022

Na konci závěrečné hymny král Karel III. položil na rakev plachetku The Queen's Company Camp Colour of the Grenadier Guards. Lord Chamberlain ve stejnou dobu „zlomil“ svou kancelářskou hůlku a položil ji na rakev. Účelem zlomení hůlky je vytvořit symetrii se třemi státními nástroji, které byly odstraněny z rakve.

 

Předtím byla totiž z královniny rakve sejmuta koruna, koule a žezlo, které děkan z Windsoru umístil na oltář kaple svatého Jiří.

 
17:43
19. 9. 2022

Reverend David Conner přednesl během bohoslužby čtení ze Zjevení 21:1-7. Stejná pasáž byla přečtena na pohřbech královnina otce krále Jiřího VI. v roce 1952 a jejích prarodičů krále Jiřího V. v roce 1936 a královny Marie v roce 1953. Čtení končí slovy: „Jsem Alfa a Omega, začátek a konec. Tomu, kdo žízní, dám zdarma pramen vody života. Kdo vítězí, zdědí vše; a já budu jeho Bohem a on mi bude synem.“

 
17:32
19. 9. 2022

Windsorský děkan, reverend David Conner, během své řeči uvedl: „Sešli jsme se zde, abychom svěřili do rukou Božích duši jeho služebnice, královny Alžběty. Tady, v kapli svatého Jiří, kde se tak často sama modlila, si na ni musíme vzpomenout jako na někoho, jehož nekomplikovaná, ale hluboká křesťanská víra přinesla tolik ovoce. Ovoce v podobě neochvějné služby národu i širšímu světu, ale také v laskavosti, starosti a uklidňující péči o její rodinu, přátele a sousedy.“

 

S odkazem na „rychle se měnící a často neklidný svět“ děkan ocenil „klidnou a důstojnou přítomnost“ zesnulé královny. Řekl, že dispozice panovníka „nám dodala sebevědomí, abychom čelili budoucnosti stejně jako ona - s odvahou a nadějí“.

 

Na závěr licitace řekl: „Když s vděčným srdcem uvažujeme o těchto a mnoha dalších způsobech, kterými byl pro nás její dlouhý život požehnáním, modlíme se, aby nám Bůh dal milost, abychom uctili její památku tím, že budeme následovat její příklad. Modleme se, abychom s naší sestrou Alžbětou konečně poznali radosti věčného života.“

První zprávy o skonu

Nejbližší členové královské rodiny byli o stavu královny informováni během čtvrtečního dne, uvedla agentura Reuters s odkazem na zdroj v paláci. Do Skotska jako první přiletěl korunní princ Charles (73) s manželkou Camillou (75), stejně tak princ William (40) s rodinou.

Bohoslužba v Balmoralu

O něco později dorazili za královnou i princ Edward (58) s manželkou Sophií (57) a princ Andrew(62). Princezna Anne (72) už ve Skotsku byla, měla zde totiž pracovní povinnosti. Společně se svými rodinami se v sobotu zúčastnili soukromé bohoslužby v kostele Crathie Kirk nedaleko zámku Balmoral.

Usmíření Williama a Harryho?

Ve stejný den, kdy se konala v Balmoralu bohoslužba, na které byly přítomny tři ze čtyř královniných dětí s jejich rodinami, vystoupili William, Kate, Harry a Meghan před windsorským zámkem, aby si prohlédli květiny a vzkazy občanů položené u hradní brány. Poté se s přítomnými lidmi setkali, aby si nechali od nich kondolovat a potřást rukou na znamení lítosti ze ztráty babičky a královny.

Poslední cesta

Rakev s ostatky královny v neděli v 10 hodin místního času (11 hodin SELČ) vyrazila v koloně aut na cestu k vlaku, který ji v těchto dnech dopraví skrz celou zemi. Na trase, která končí v Londýně, je plánováno mnoho kratších i delších zastávek, aby mohli občané celé země vzdát hold zesnulé panovnici. 

Skotské rozloučení

První zastávkou byl zámek Holyrood v Edinburghu. Odtud ostatky zamířily do katedrály sv. Jiljí a právě tam se v pondělí sešel velký dav, aby královnu vyprovodil. Za rakví až do katedrály svatého Jiljí kráčely také děti Alžběty - král Karel III., jeho bratři Edward a Andrew a sestra Anne.

V katedrále svatého Jiljí (St. Giles) se v pondělí konala bohoslužba, připomínající život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Na bohoslužbě, kterou zahájil reverend Calum MacLeod, byl patrný skotský vliv.

Do katedrály svatého Jiljí ji doprovodil smuteční průvod i s králem Karlem III. Průvod se na zhruba půlhodinovou cestu po edinburghské Královské míli vydal z paláce Holyroodhouse. Za pohřebním vozem kráčel Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andrewem.

Královskou míli, kde ještě několik minut před příchodem smutečního průvodu hrála v pochodu kapela Královského regimentu Skotska, lemovaly tisíce lidí, kteří se do skotské metropole sjeli z celého britského Společenství i dalších zemí, aby se už v tichosti rozloučili se zesnulou panovnicí.

Rakev s královnou je překrytá žlutočervenou královskou standartou Skotska a na jejím vrchu leží skotská královská koruna a věnec uvitý z květin sebraných na zámku Balmoral, především bílého vřesu, bílých frézií a chryzantém. Alžběta II. po sedmi desetiletích vlády zemřela právě v Balmoralu minulý čtvrtek. Její rakev byla odtamtud do Edinburghu dopravena v neděli.

Vůz ve smutečním průvodu po obou stranách doprovodili příslušníci Královské společnosti lukostřelců, panovníkovy tradiční skotské osobní stráže. Z Edinburghského hradu se během průvodu ozvalo 21 dělových salv.

 

Co se dělo před smrtí

Britská královna Alžběta II. už ve středu odložila schůzku se svými poradci z takzvané královské rady, protože jí lékaři doporučili odpočinek.

V úterý ještě pracovala

Šestadevadesátiletá panovnice, která ve svých posledních dnech pobývala na zámku Balmoral ve Skotsku, se v úterý ještě sešla s Liz Trussovou, aby ji jmenovala premiérkou poté, co přijala demisi Borise Johnsona.

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky. Videohub

„Její Veličenstvo po včerejším (úterním, pozn. red.) nabitém dni dnes odpoledne přijalo doporučení lékařů, aby si odpočinulo,“ uvedl mluvčí Buckinghamského paláce ve středu. Zasedání královniny rady bylo odloženo.

Zdravotní potíže ji trápily už řadu měsíců

Královna měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže, které britská média popisovala jako „problémy s pohybem“. Omezila vystoupení na veřejnosti a naposledy o víkendu odřekla účast na skotských hrách v městečku Braemar. Podle organizátorů se akce pravidelně účastní vládnoucí britští panovníci a další členové královské rodiny již od roku 1848. Letos panovnici zastoupil její syn princ Charles.

Video
Video se připravuje ...

Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil! Reuters

Fotogalerie
740 fotografií