Nový britský král Karel III. v úterý večer v Buckinghamském paláci společně se svými sourozenci i vnoučaty Alžběty II. přijal rakev s pozůstatky své zesnulé matky. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí.

Pozůstatky Alžběty II. dopravil v úterý večer do metropole letoun královského letectva Boeing C-17 Globemaster III ze skotského Edinburghu. Stalo se tak 5. den po smrti královny, která ve čtvrtek zemřela ve svém skotském sídle – zámku Balmoral. Na londýnském vojenském letišti Northolt očekávali letoun mimo jiné premiérka Liz Trussová, ministr obrany Ben Wallace, královský zástupce pro Velký Londýn či místní starosta.

Na cestě z Edinburghu do Londýna rakev provázela princezna Anna, jediná dcera Alžběty II. Ta ji sama požádala, aby rakev doprovázela ve dnech mezi její smrtí a státním pohřbem, který se bude konat v pondělí 19. září.

Pohřební vůz převážející královniny pozůstatky byl navržen tak, aby byl dovnitř na osvícenou rakev co nejlepší pohled. Cestu na letiště v Edinburghu i z letiště v Londýně sledovaly desetitisíce Britů, kteří se shromáždili podél trasy nebo zastavovali svá auta v opačném směru dálnice, kudy kolona s rakví projížděla.

Rakev pak zakryla královská standarta Velké Británie, která na palubě Boeingu C-17 nahradila skotskou standartu.

Do Westminsterského sálu ve středu pozůstatky doprovodil smuteční průvod podobný tomu v Edinburghu. Za rakví kráčel i Karel III. Ve Westminsteru se do pondělního rána bude moci se zesnulou naposledy rozloučit veřejnost.

V centru Londýna už od pondělí vznikala fronta a pořadatelé byli připraveni na desítky tisíc lidí. V zástupu platila přísná pravidla: lidé s sebou směli mít jen jednu tašku omezených rozměrů, nesměli mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do Westminsterského paláce se museli podrobit bezpečnostní prohlídce podobně jako na letišti.

Lidé ve frontách v Londýně i v Edinburghu, s nimiž hovořily britské televize, nicméně dávali najevo odhodlání naposledy se poklonit Alžbětě II. „Dala nám 70 let svého života. Myslím, že jí můžu dát pár hodin toho svého,“ řekla jedna z čekajících stanici Sky News.

Video
Video se připravuje ...

Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge Videohub

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
22:46
15. 9. 2022

Lidí, kteří se chtějí naposledy poklonit královně Alžbětě II. je stále mnoho. Fronta dosáhla i úctyhodné délky čtyř kilometrů. Dnes ale přicházely z Londýna zprávy, že lidé postupují ukázněně a poměrně rychle.

 

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. V online přenosu z Velké Británie, která se loučí s nejdéle vládnoucí panovnicí, budeme pokračovat zase zítra.

 
21:15
15. 9. 2022

Pocty zesnulé britské královně Alžbětě II. jsou k vidění v Green Parku v Londýně. Najdou se mezi nimi vzkazy psané, ale i kreslené a nutno říci, že některé jsou skutečně velmi dojemné.

 
20:33
15. 9. 2022

Na pondělním pohřbu královny Alžběty II. je očekávána účast více jak tisícovky zahraničních hodnostářů.

Existuje však i řada zemí, jejichž zástupci pozvánku nedostali. Mezi ně patří Sýrie, Venezuela, Afghánistán, Rusko, Bělorusko a Myanmar.

Zástupci Sýrie a Venezuely pozvánku neobdrželi, protože Británie s těmito státy v současné době nemá diplomatické vztahy.

Afghánistán nebyl pozván kvůli současné politické situaci.

Zástupci Ruska a Běloruska nebyli pozváni kvůli invazi na Ukrajinu.

Myanmar stále podléhá sankcím uvaleným vládou Spojeného království kvůli komunitě Rohingů.

 
18:57
15. 9. 2022

Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě dnes večer probíhá ekumenická modlitba za královnu Alžbětu II. Setkání ve svatovítském chrámu pořádá Arcibiskupství pražské, Ekumenická rada církví a Anglikánská evropská diecéze, a to ve spolupráci s britským velvyslanectvím v Praze. Dorazil i prezident Miloš Zeman, který v krátkém proslovu popsal, že obdivoval osobní kouzlo Alžběty II.

Modlitbu zahájil pražský arcibiskup Jan Graubner. „Scházíme se dnes, abychom si před Bohem připomněli zesnulou královnu Alžbětu II.,“ řekl na úvod a připomněl, že královna byla ženou „niterné a hluboké víry“.

Vystoupil i Zeman, který se během čteni modlitby postavil. „My, kdo jsme měli tu čest se několikrát setkat s královnou, jsme obdivovali její osobní kouzlo. Byla laskavou a milující matkou. Byla statečnou princeznou, která neopustila Londýn v době nacistického bombardování. Byla symbolem a svorníkem své země. A mohl bych říci, že měla respekt i u svých odpůrců. Ale ona téměř žádné odpůrce neměla,“ řekl prezident.

 
16:59
15. 9. 2022

Kanadský premiér Justin Trudeau vzdával hold královně na zvláštním zasedání Dolní sněmovny v Ottawě a prohlásil, že je „jediným politikem, ​​kterého většina z nás znala“, a posteskl si, že „její náhlá nepřítomnost nás všechny hmatatelně a hluboce zasáhla“.

 

Trudeau, jehož otec byl rovněž kanadským premiérem, uvedl, že se s královnou poprvé setkal, když byl ještě dítě. „Měl jsem mimořádné štěstí, že jsem její Veličenstvo znal po celý svůj život. Poprvé jsem ji potkal v roce 1977, když jsem byl ještě malý kluk. A když jsem se s ní jako předseda vlády setkal téměř o čtyři desetiletí později, tehdy v roce 2015, žertoval jsem, že když jsme se naposledy potkali, byla vyšší než já. Na to mi vtipně odpověděla, že se díky tomu cítí stará. Právě její smysl pro humor byl jednou z jejích mnoha skvělých vlastností a jedním z mnoha důvodů, proč byla jedním z mých nejoblíbenějších lidí na světě.“

 
16:53
15. 9. 2022

Všichni příznivci královské rodiny a především samotné královny, kteří se chtějí dnes ve Westminster Hall poklonit zesnulé vladařce, se musejí psychicky připravit na pořádně dlouhé čekání. Podle ministerstva pro digitál, kulturu, média a sport je řada truchlících v současnosti dlouhá asi 4,2 mil a všechny čeká nejméně devět hodin postávání ve frontě...

 
16:45
15. 9. 2022

Dva členové kabinetu Liz Trussové bděli u rakve královny ve Westminster Hall. Skotský ministr Alister Jack a ministr obrany Ben Wallace ve čtvrtek slavnostně stáli v tmavých uniformách na vyvýšené plošině, tedy na katafalku. Oba muži jsou členy Královské společnosti lukostřelců, která ve Skotsku funguje jako osobní strážce panovníka.

 

Po smrti královny v Balmoral ve Skotsku pan Wallace řekl, že „zasvětila svůj život službě svému národu“, a pan Jack doplnil: „Její dlouhá vláda byla definována tvrdou prací a obětavou veřejnou službou, která si získala respekt a oddanost jejích občanů.“

 
16:30
15. 9. 2022

V pátek král Karel III. navštíví Wales. Není však jisté, zda tam bude vítán. Mnozí Velšané totiž právě teď sepisují petice, v nichž požadují ukončení titulu prince z Walesu „z úcty“ k jejich předkům. Považují to za urážku Walesu a symbol historického útlaku. „Název naznačuje, že Wales je stále knížectví, což podkopává status Walesu jako národa a země. Navíc tento titul nemá pro Wales, který je nyní zemí s přenesenými pravomocemi s národním parlamentem, absolutně žádnou ústavní roli.“

 

Posledním rodilým princem z Walesu byl Llywelyn Ap Gruffudd, také známý jako Llywelyn Poslední, který byl princem z Gwyneddu, regionu v severním Walesu. Byl zabit anglickými vojáky v roce 1282 a téměř o 30 let později dal Edward I. tento titul svému synovi Edwardu II. Od té doby je vyhrazen pro všechny následníky britského trůnu. A Velšané jsou s tím více než nespokojení.

 

Pro tuto chvíli petice nashromáždila více než 25 tisíc podpisů

 

Král prohlásil svého nejstaršího syna Williama za prince z Walesu během svého prvního projevu panovníkem den po smrti jeho matky královny Alžběty II. Z Williamovy manželky Kate pak učinil princeznu z Walesu, což je poprvé, kdy tento titul někdo obdržel po smrti princezny Diany.

 
16:00
15. 9. 2022

Letiště Heathrow oznámilo, že v pondělí zastaví všechny lety po dobu 15 minut před dvouminutovým celostátním tichem a i 15 minut po jeho skončení. Lety budou také omezeny během času, kdy bude probíhatr pohřební průvod. Lety rovněž odklonění kolem hradu, aby se minimalizoval hluk během soukromé rodinné bohoslužby v pondělí večer.

 

Znamená to však, že zhruba 15% pondělního plánu Heathrow bude narušeno.

 

Mluvčí Heathrow řekl: „Heathrow, Nats (poskytovatel řízení letového provozu) a letecké společnosti podporují slavnostní aspekty státního pohřbu Jejího Veličenstva královny Alžběty II. ve Westminsterském opatství a slavnostní bohoslužbu na hradě Windsor v pondělí 19. září 2022. Jako projev úcty bude provoz na letiště az něj v pondělí podléhat příslušným změnám, aby se předešlo narušení hluku na určitých místech v konkrétních časech.“

 
15:40
15. 9. 2022

Na mapě Londýna je krásně vidět, jak dlouhá fronta vlastně je...

 
15:15
15. 9. 2022

Fronta truchlících nyní dosáhla délky přibližně 4,3 mil, a spekuluje se, že v průběhu několika dalších hodin dosáhne parku Southwark. To je ale podle policie bod maximální kapacity, a pokud se fronta posune až na toto místo, další lidé nebudou do fronty připouštěni. Alespoň než se situace trochu nezlepší...

 
14:46
15. 9. 2022

Princ William s Kate si našli chvíli i na to, aby so pohovořili s příznivci královské rodiny, než od Sandringhamu zase odjeli.

 
14:30
15. 9. 2022

Záplavu květinových darů si měl možnost prohlédnout i následník trůnu, princ William, se svou manželkou Kate. Ti ale dorazili před brány Sandringhamu v Norfolku, kde je tolik dárečků, že se ani nedá projít dovnitř...

 
14:28
15. 9. 2022

Britská princezna Anna si prohlédla květinové pocty během své návštěvy Glasgow City Chambers, kde se setkala se zástupci organizací, jejichž patronkou byla královna Alžběta II., Nebylo pochyb, že nejeden z dárečků dceru britské vladařky zaujal, mnohé z přání brala do ruky a zblízka si je prohlížela.

 
14:18
15. 9. 2022

Hraběcí maršál, vévoda z Norfolku, který má na starosti všechna obřadní opatření včetně pohřbu královny, řekl: „Události posledních dnů jsou připomínkou síly naší ústavy, systému vlády, který nám z mnoha důvodů celý svět závidí. Královna zastávala jedinečné a nadčasové postavení v našich životech. To bylo v posledních dnech pociťováno mnohem intenzivněji, když se svět musel vyrovnávat s jejím skonem.

 

Odchod Jejího Veličenstva zanechal v mnoha lidech na mnoha kontinentech hluboký pocit ztráty. Respekt, obdiv a náklonnost, což jsou emoce, co královna v lidech probouzela, činí náš úkol pokorným i skličujícím. Je to pro nás čest a velká zodpovědnost. Naším cílem je, aby státní pohřeb a události v příštích dnech spojily lidi na celém světě. Aby rezonovaly s lidmi všech vyznání a zároveň splnily přání Jejího Veličenstva a její rodiny - vzdát přiměřenou poctu této mimořádné vladařce.“

 
14:14
15. 9. 2022

Královna bude pohřbena spolu s vévodou z Edinburghu v kapli krále Jiřího VI. na hradě Windsor v pondělí v 19:30 na soukromé bohoslužbě. Ta naváže na slavnostní bohoslužbu, která se bude konat v kapli sv. Jiří od 16:00.

 
14:00
15. 9. 2022

Bylo ohlášeno, že král Karel III., princezna Anna, vévoda z Yorku a hrabě z Wessexu budou v pátek v 19:30 držet „hlídku“ u královniny rakve po dobu 15 minut.

 
13:54
15. 9. 2022

Sofie, vévodkyně z Wessexu, byla v Manchesteru dojatá počtem lidí, co přišli vzdát hold královně. Manželka prince Edwarda a zároveň královnina oblíbenkyně si kromě květin prohlédla i občanskou kondolenční knihu v Manchester's Central Library a krátce pohovořila i s příznivci britské královské rodiny.

 
13:20
15. 9. 2022

Ve zprávách, které by mohly potěšit  některé lidi cestující do hlavního města na pohřeb královny, JD Wetherspoon uvedl, že příští pondělí ponechá všechny hospody v centru Londýna, na železničních stanicích a letištích otevřené. Zatímco mnoho podniků v pondělí zavírá na znamení úcty, hospodský gigant jde proti proudu.

 

Většina z 851 hospod po celé zemi se ale otevře až po státním pohřbu, tedy kolem 13:00 (14:00 v ČR).

 
12:56
15. 9. 2022

Lloyds of London má rozeznít zvon Lutine na znamení smrti královny a vlády nového britského krále.

 

Jediným zazvoněním historický zvon připomene smrt královny Alžběty II., dvakrát zazní na oslavu krále Karla III.

První zprávy o skonu

Nejbližší členové královské rodiny byli o stavu královny informováni během čtvrtečního dne, uvedla agentura Reuters s odkazem na zdroj v paláci. Do Skotska jako první přiletěl korunní princ Charles (73) s manželkou Camillou (75), stejně tak princ William (40) s rodinou.

Bohoslužba v Balmoralu

O něco později dorazili za královnou i princ Edward (58) s manželkou Sophií (57) a princ Andrew(62). Princezna Anne (72) už ve Skotsku byla, měla zde totiž pracovní povinnosti. Společně se svými rodinami se v sobotu zúčastnili soukromé bohoslužby v kostele Crathie Kirk nedaleko zámku Balmoral.

Usmíření Williama a Harryho?

Ve stejný den, kdy se konala v Balmoralu bohoslužba, na které byly přítomny tři ze čtyř královniných dětí s jejich rodinami, vystoupili William, Kate, Harry a Meghan před windsorským zámkem, aby si prohlédli květiny a vzkazy občanů položené u hradní brány. Poté se s přítomnými lidmi setkali, aby si nechali od nich kondolovat a potřást rukou na znamení lítosti ze ztráty babičky a královny.

Poslední cesta

Rakev s ostatky královny v neděli v 10 hodin místního času (11 hodin SELČ) vyrazila v koloně aut na cestu k vlaku, který ji v těchto dnech dopraví skrz celou zemi. Na trase, která končí v Londýně, je plánováno mnoho kratších i delších zastávek, aby mohli občané celé země vzdát hold zesnulé panovnici. 

Skotské rozloučení

První zastávkou byl zámek Holyrood v Edinburghu. Odtud ostatky zamířily do katedrály sv. Jiljí a právě tam se v pondělí sešel velký dav, aby královnu vyprovodil. Za rakví až do katedrály svatého Jiljí kráčely také děti Alžběty - král Karel III., jeho bratři Edward a Andrew a sestra Anne.

V katedrále svatého Jiljí (St. Giles) se v pondělí konala bohoslužba, připomínající život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Na bohoslužbě, kterou zahájil reverend Calum MacLeod, byl patrný skotský vliv.

Do katedrály svatého Jiljí ji doprovodil smuteční průvod i s králem Karlem III. Průvod se na zhruba půlhodinovou cestu po edinburghské Královské míli vydal z paláce Holyroodhouse. Za pohřebním vozem kráčel Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andrewem.

Královskou míli, kde ještě několik minut před příchodem smutečního průvodu hrála v pochodu kapela Královského regimentu Skotska, lemovaly tisíce lidí, kteří se do skotské metropole sjeli z celého britského Společenství i dalších zemí, aby se už v tichosti rozloučili se zesnulou panovnicí.

Rakev s královnou je překrytá žlutočervenou královskou standartou Skotska a na jejím vrchu leží skotská královská koruna a věnec uvitý z květin sebraných na zámku Balmoral, především bílého vřesu, bílých frézií a chryzantém. Alžběta II. po sedmi desetiletích vlády zemřela právě v Balmoralu minulý čtvrtek. Její rakev byla odtamtud do Edinburghu dopravena v neděli.

Vůz ve smutečním průvodu po obou stranách doprovodili příslušníci Královské společnosti lukostřelců, panovníkovy tradiční skotské osobní stráže. Z Edinburghského hradu se během průvodu ozvalo 21 dělových salv.

 

Co se dělo před smrtí

Britská královna Alžběta II. už ve středu odložila schůzku se svými poradci z takzvané královské rady, protože jí lékaři doporučili odpočinek.

V úterý ještě pracovala

Šestadevadesátiletá panovnice, která ve svých posledních dnech pobývala na zámku Balmoral ve Skotsku, se v úterý ještě sešla s Liz Trussovou, aby ji jmenovala premiérkou poté, co přijala demisi Borise Johnsona.

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky. Videohub

„Její Veličenstvo po včerejším (úterním, pozn. red.) nabitém dni dnes odpoledne přijalo doporučení lékařů, aby si odpočinulo,“ uvedl mluvčí Buckinghamského paláce ve středu. Zasedání královniny rady bylo odloženo.

Zdravotní potíže ji trápily už řadu měsíců

Královna měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže, které britská média popisovala jako „problémy s pohybem“. Omezila vystoupení na veřejnosti a naposledy o víkendu odřekla účast na skotských hrách v městečku Braemar. Podle organizátorů se akce pravidelně účastní vládnoucí britští panovníci a další členové královské rodiny již od roku 1848. Letos panovnici zastoupil její syn princ Charles.

Video
Video se připravuje ...

Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil! Reuters

Fotogalerie
740 fotografií