Nový britský král Karel III. v úterý večer v Buckinghamském paláci společně se svými sourozenci i vnoučaty Alžběty II. přijal rakev s pozůstatky své zesnulé matky. Na příjezd smutečního vozu u paláce čekaly v deštivém počasí desítky tisíc lidí.

Pozůstatky Alžběty II. dopravil v úterý večer do metropole letoun královského letectva Boeing C-17 Globemaster III ze skotského Edinburghu. Stalo se tak 5. den po smrti královny, která ve čtvrtek zemřela ve svém skotském sídle – zámku Balmoral. Na londýnském vojenském letišti Northolt očekávali letoun mimo jiné premiérka Liz Trussová, ministr obrany Ben Wallace, královský zástupce pro Velký Londýn či místní starosta.

Na cestě z Edinburghu do Londýna rakev provázela princezna Anna, jediná dcera Alžběty II. Ta ji sama požádala, aby rakev doprovázela ve dnech mezi její smrtí a státním pohřbem, který se bude konat v pondělí 19. září.

Pohřební vůz převážející královniny pozůstatky byl navržen tak, aby byl dovnitř na osvícenou rakev co nejlepší pohled. Cestu na letiště v Edinburghu i z letiště v Londýně sledovaly desetitisíce Britů, kteří se shromáždili podél trasy nebo zastavovali svá auta v opačném směru dálnice, kudy kolona s rakví projížděla.

Rakev pak zakryla královská standarta Velké Británie, která na palubě Boeingu C-17 nahradila skotskou standartu.

Do Westminsterského sálu ve středu pozůstatky doprovodil smuteční průvod podobný tomu v Edinburghu. Za rakví kráčel i Karel III. Ve Westminsteru se do pondělního rána bude moci se zesnulou naposledy rozloučit veřejnost.

V centru Londýna už od pondělí vznikala fronta a pořadatelé byli připraveni na desítky tisíc lidí. V zástupu platila přísná pravidla: lidé s sebou směli mít jen jednu tašku omezených rozměrů, nesměli mít oblečení s politickými nebo urážlivými slogany a při vstupu do Westminsterského paláce se museli podrobit bezpečnostní prohlídce podobně jako na letišti.

Lidé ve frontách v Londýně i v Edinburghu, s nimiž hovořily britské televize, nicméně dávali najevo odhodlání naposledy se poklonit Alžbětě II. „Dala nám 70 let svého života. Myslím, že jí můžu dát pár hodin toho svého,“ řekla jedna z čekajících stanici Sky News.

Video
Video se připravuje ...

Tajný scénář postupů po smrti královny Alžběty II. Operace London Bridge Videohub

Zemřela královna Alžběta II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
Zobrazit další dny
 
19:33
17. 9. 2022

Princ Harry ve vojenské uniformě. 

 
19:25
17. 9. 2022

Princ William uprostřed, po jeho levé ruce Zara Tindall, vedle ní Lady Lousie Windsorová (dcera prince Edwarda), vedle ní princezna Beatrice, zády k Williamovi princ Harry, princezna Eugenie a vedle ní nejmladší James, vikomt Severn (14). V rohu, po pravé ruce Williama, nejstarší Alžbětin vnuk Peter Phillips.

 
19:17
17. 9. 2022

Princové Harry a William mají na sobě vojenskou uniformu. Pro Harryho je to poprvé od roku 2020, kdy oblékl uniformu. Stalo se tak na přání jeho otce krále Karla III. 

 
19:14
17. 9. 2022

U rakve královny Alžběty drží smuteční vigílii 8 jejích vnoučat. Dva synové krále Karla III. – následník trůnu William (40) a jeho bratr Harry (38), děti princezny Anne Peter Phillips (44) a Zara Tindel (41), dcery prince Andreawa – princezny Beatrice (34) a Eugenie (32) a potomci nejmladšího ze synů královny, prince Edwarda – Lady Lousie Windsorová (18) a James, vikomt Severn  (14).

 
17:20
17. 9. 2022

Před Buckinghamským palácem se s veřejností pozdravil Edward, hrabě z Wessexu, spolu se svou ženou Sophií.

 
16:07
17. 9. 2022

Důležité je, aby se v pondělí vše perfektně vydařilo. Zatím podle všeho spolupracují i vyšší síly, jelikož podle předpovědi počasí je velmi nízká pravděpodobnost, že by v pondělí během pohřbu pršelo. Údajně má být hezké počasí a částečně i slunečno.

 
15:30
17. 9. 2022

Hlasatelka BBC Victoria Fritzová ve frontě čekala 14 hodin. Zkušenost popsala jako „neskutečnou a nesmírně emotivní". Čím více se člověk blíží ke konci fronty, tím vážnější je podle ní atmosféra.

 
14:35
17. 9. 2022

Podle zpravodaje Sky News Ivora Bennetta fronta stále roste, ale již není tak dlouhá jako před několika hodinami. Při popisu situace poznamenal, že někteří lidé patrně přišli poté, co se v noci posilňovali pivem a pizzou, zatímco jiní třímají kelímky s kávou. Jedna skupinka žen mu řekla, že se doporučením úřadů nenechaly odradit a přišly „z úcty ke královně“. Na cestu si vzaly banány, vodu a brambůrky.

 
14:20
17. 9. 2022

Lidé čekající ve frontách, aby se mohli rozloučit s královnou, budou mít nezapomenutelný zážitek. Podpořit je v dlouhé chvíli přijeli i král Karel se synem Williamem. Karlovi jedna dáma kondolovala a on ji stiskl ruku.Postupně se na chvíli zastavoval s každým člověkem v řadě.

„Nemůžu tomu uvěřit,“ ozvalo se v davu nadšeně. Další desítky Britů se pak pustilo do jásání a návštěvu krále a prince z Walesu ocenili pokřikem: Hip hip hurá.

 
13:25
17. 9. 2022

Král Karel přijel poděkovat všem pracovníkům záchranných složek za jejich práci a podporu v hlavním sídle Lambethu v Londýně. Uvítal ho policejní prezident, Sir Mark Rowley. Následně mu informace poskytli další zástupci – Jane Connorsová a Karen Findlayová. Právě ony totiž vedou policejní operace po Londýně před pohřeb Alžběty a plánují ty, které budou probíhat během něj. Setkal se také se starostou Londýna Sadiqem Khanem (51) ministryně vnitra Suella Bravermanová (42).

 
12:59
17. 9. 2022

Lidé, kteří se chodí klanět královně, často pláčou či spínají ruce k nebesům. Atmosféra je tak velmi emotivní.

 
12:02
17. 9. 2022

Takto to vypadá přímo na místě rozloučení s královnou Alžbětou. Lidé se chodí poklonit její rakvi a vše je pečlivě organizováno a hlídáno.

 
9:35
17. 9. 2022

Vytrvalost britského lidu je obdivuhodná. Dlouhé hodiny stát ve frontě, navíc ve tmě a v zimě, jen aby se dostali k rakvi a mohli se s panovnicí naposledy rozloučit.

 
7:58
17. 9. 2022

Pohřbu britské královny Alžběty II. se na pozvání britské vlády zúčastní čínský viceprezident Wang Čchi-šan. Informuje o tom dnes agentura Reuters. Stanice BBC v pátek informovala, že čínské delegaci, která přijede do Londýna na pohřeb královny, nebude umožněno prohlédnout si její rakev ve Westminsterském sále v budově parlamentu. Někteří poslanci vyjádřili znepokojení z pozvání zástupců Číny vzhledem k tomu, že Peking uvalil sankce na několik britských zákonodárců za kritiku porušování práv ujgurské menšiny v čínské provincii Sin-ťiang. Čína jakékoli porušování práv Ujgurů popírá.

 

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí v pátek uvedla, že "státní pohřeb královny Alžběty II. je pro Spojené království důležitou událostí". "Účast zahraničních delegací na pozvání Spojeného království je projevem úcty ke královně a důležitosti, která je přikládána (vztahům se) Spojeným královstvím," dodala.

 
7:24
17. 9. 2022

Když členové královské rodiny ve středu odpoledne nakráčeli do Westminster Hall za rakví se zesnulou panovnicí Alžbětou II. (†96), laik si na první pohled ničeho nevšiml. Ovšem expertka na řeč těla přináší hned několik zajímavostí spojených s vévodkyněmi Kate (40) a Meghan (41). 

 

Přední britská odbornice na toto téma Judi Jamesová se podrobně podívala na obě ctěné dámy a došla k jasnému závěru – upřímně za Alžbětu truchlila pouze Kate! „Rysy její tváře naznačovaly intenzivní zármutek. Oči měla zúžené, jako by plakala, rty sevřené, což je gesto sebeovládání. Hluboké polykání rovněž naznačovalo, že neměla daleko k pláči,“ popisuje Jamesová pro Daily Mail. Co řekla o Meghan? Čtěte zde>>>

 
6:55
17. 9. 2022

Dobré ráno, vážení čtenáři. Od středy mohou ke královnině rakvi ve Westminsterském sále v sídle britského parlamentu přicházet lidé, aby se s panovnicí rozloučili a vzdali jí hold. Dosud se veřejné loučení, na něž čekají statisíce lidí v kilometrových frontách, obešlo bez větších incidentů. Až nyní, v pátek kolem desáté hodiny večer (kolem jedenácté našeho času), jen několik desítek minut poté, co u rakve své matky držely vigílii její tři královské děti - král Karel III., princové Edward a Andrew a princezna Anne.

 

Jeden z mužů neváhal vyčekat hodiny, když pak na něj v historickém stále přišla řada, místo aby se poklonil, vrhnul se ke katafalku, nadzvedl standartu, jíž je rakev s pozůstatky královny přikryta, a snažil se sáhnout na samotnou rakev. 

 

Při svém úprku k rakvi davem srazil několik lidí včetně 7leté dívenky. Lidé, proudící sálem, jenom zkoprněli úlekem. Po muži okamžitě vystartovala ochranka a muže zadržela. Následně byl zatčen. 

První zprávy o skonu

Nejbližší členové královské rodiny byli o stavu královny informováni během čtvrtečního dne, uvedla agentura Reuters s odkazem na zdroj v paláci. Do Skotska jako první přiletěl korunní princ Charles (73) s manželkou Camillou (75), stejně tak princ William (40) s rodinou.

Bohoslužba v Balmoralu

O něco později dorazili za královnou i princ Edward (58) s manželkou Sophií (57) a princ Andrew(62). Princezna Anne (72) už ve Skotsku byla, měla zde totiž pracovní povinnosti. Společně se svými rodinami se v sobotu zúčastnili soukromé bohoslužby v kostele Crathie Kirk nedaleko zámku Balmoral.

Usmíření Williama a Harryho?

Ve stejný den, kdy se konala v Balmoralu bohoslužba, na které byly přítomny tři ze čtyř královniných dětí s jejich rodinami, vystoupili William, Kate, Harry a Meghan před windsorským zámkem, aby si prohlédli květiny a vzkazy občanů položené u hradní brány. Poté se s přítomnými lidmi setkali, aby si nechali od nich kondolovat a potřást rukou na znamení lítosti ze ztráty babičky a královny.

Poslední cesta

Rakev s ostatky královny v neděli v 10 hodin místního času (11 hodin SELČ) vyrazila v koloně aut na cestu k vlaku, který ji v těchto dnech dopraví skrz celou zemi. Na trase, která končí v Londýně, je plánováno mnoho kratších i delších zastávek, aby mohli občané celé země vzdát hold zesnulé panovnici. 

Skotské rozloučení

První zastávkou byl zámek Holyrood v Edinburghu. Odtud ostatky zamířily do katedrály sv. Jiljí a právě tam se v pondělí sešel velký dav, aby královnu vyprovodil. Za rakví až do katedrály svatého Jiljí kráčely také děti Alžběty - král Karel III., jeho bratři Edward a Andrew a sestra Anne.

V katedrále svatého Jiljí (St. Giles) se v pondělí konala bohoslužba, připomínající život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Na bohoslužbě, kterou zahájil reverend Calum MacLeod, byl patrný skotský vliv.

Do katedrály svatého Jiljí ji doprovodil smuteční průvod i s králem Karlem III. Průvod se na zhruba půlhodinovou cestu po edinburghské Královské míli vydal z paláce Holyroodhouse. Za pohřebním vozem kráčel Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andrewem.

Královskou míli, kde ještě několik minut před příchodem smutečního průvodu hrála v pochodu kapela Královského regimentu Skotska, lemovaly tisíce lidí, kteří se do skotské metropole sjeli z celého britského Společenství i dalších zemí, aby se už v tichosti rozloučili se zesnulou panovnicí.

Rakev s královnou je překrytá žlutočervenou královskou standartou Skotska a na jejím vrchu leží skotská královská koruna a věnec uvitý z květin sebraných na zámku Balmoral, především bílého vřesu, bílých frézií a chryzantém. Alžběta II. po sedmi desetiletích vlády zemřela právě v Balmoralu minulý čtvrtek. Její rakev byla odtamtud do Edinburghu dopravena v neděli.

Vůz ve smutečním průvodu po obou stranách doprovodili příslušníci Královské společnosti lukostřelců, panovníkovy tradiční skotské osobní stráže. Z Edinburghského hradu se během průvodu ozvalo 21 dělových salv.

 

Co se dělo před smrtí

Britská královna Alžběta II. už ve středu odložila schůzku se svými poradci z takzvané královské rady, protože jí lékaři doporučili odpočinek.

V úterý ještě pracovala

Šestadevadesátiletá panovnice, která ve svých posledních dnech pobývala na zámku Balmoral ve Skotsku, se v úterý ještě sešla s Liz Trussovou, aby ji jmenovala premiérkou poté, co přijala demisi Borise Johnsona.

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky. Videohub

„Její Veličenstvo po včerejším (úterním, pozn. red.) nabitém dni dnes odpoledne přijalo doporučení lékařů, aby si odpočinulo,“ uvedl mluvčí Buckinghamského paláce ve středu. Zasedání královniny rady bylo odloženo.

Zdravotní potíže ji trápily už řadu měsíců

Královna měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže, které britská média popisovala jako „problémy s pohybem“. Omezila vystoupení na veřejnosti a naposledy o víkendu odřekla účast na skotských hrách v městečku Braemar. Podle organizátorů se akce pravidelně účastní vládnoucí britští panovníci a další členové královské rodiny již od roku 1848. Letos panovnici zastoupil její syn princ Charles.

Video
Video se připravuje ...

Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil! Reuters

Fotogalerie
740 fotografií