Princ Harry přísahal, že bude pokračovat v nedokončené práci princezny Diany v boji proti HIV! O tom se alespoň vévoda ze Sussexu zmínil během třicetiminutového hovoru s bývalým waleským ragbyovým kapitánem Garethem Thomasem (47) během videochatu u příležitosti Národního týdne testování na tuto nebezpečnou chorobu, který začal 7. února. Virus, způsobující ztrátu obranyschopnosti u člověka, tedy AIDS, stojí miliony lidí po celém světě jejich životy. Podlehl jí například slavný zpěvák Freddie Mercury (†45) či herec Anthony Perkins (†60), trpí jí třeba herec Charlie Sheen (56) či basketbalista Magic Johnson (62).

Trpí jí rovněž i Thomas, bývalý vrcholový sportovec, jehož pojí s princem Harrym blízké přátelství. „Jakmile se setkáte se všemi těmi lidmi a uvidíte utrpení po celém světě, rozhodně se k tomu nemůžete jen tak otočit zády. Práce mé mámy byla nedokončená, cítím povinnost v tom pokračovat, jak jen to bude možné,“ prohlásil Harry ve videohovoru ze svého kalifornského sídla. 

Nikdy nebudu moct dosáhnout jejích úspěchů, zvláště v tomto konkrétním oboru. Kvůli tomu, co udělala, za čím stála a jak hlasitě se na toto téma vyjadřovala...“ vyjádřil se s neskrývaným obdivem o své zesnulé matce, která se v roce 1996 rozvedla s jeho otcem, princem Charlesem (73). Podle příznivců královské rodiny není náhodou, že s tímto prohlášením vyrukoval jenom krátce poté, co bylo světu veřejně oznámeno, že ve chvíli, kdy Charles nastoupí na trůn, Harryho macecha Camilla (74) získá titul královny...

VIDEO: Princ William a Harry odhalili sochu své zesnulé maminky

Video
Video se připravuje ...

Princ William a Harry odhalili sochu své zesnulé maminky Reuters

S nemocným Thomasem každopádně Harry, jenž se vzdal všech svých nároků na britský trůn, diskutoval o tom, jak by normalizace testování na HIV mohla pomoci dosáhnout toho, aby nové případy nákazy ve Spojeném království do roku 2030 už nenarůstaly. V rámci Národního týdne testování na HIV si lze ve Spojeném království online objednat bezplatné domácí testovací sady na HIV nebo provést testy na místních klinikách sexuálního zdraví nebo komunitních klinikách. „Každý z nás má povinnost nebo alespoň příležitost nechat se otestovat či usnadnit testování všem ostatním. Dejte lidem vědět, že znáte svůj stav. Udělejte to,“ apeloval Harry na Brity.

Lady Diana, takzvaná královna lidských srdcí, která zemřela při tragické autonehodě v roce 1997, změnila celosvětové vnímání HIV a AIDS. Zvýšila povědomí o této nemoci a podpořila hospice, kde nakažení dožívali. Koncem 80. let, kdy ještě mnozí věřili, že se nemoc může přenášet náhodným kontaktem, seděla u postele muže s AIDS a držela ho za ruku. Princ Harry zmínil, že zatímco dříve byla tato diagnóza rozsudkem smrti, nyní je „zvládnutelnou nemocí“. „Pokud z toho existuje cesta ven, a my víme, že zde skutečně je nějaké řešení, jsem jako typický chlap. Chci to prostě pomoct napravit,“ usmíval se manžel herečky Meghan Markleové (40).

Fotogalerie
52 fotografií