Narodil se jako princ, přímým následníkem britského trůnu ale nikdy nebyl a ani po tom netoužil. V přístupu k životu a jeho aristokratickému postavení ho velmi ovlivnila i jeho matka, princezna Diana.

Ta se celý život snažila vést oba své syny k pokoře a umožnit jim co možná nejnormálnější dětství. Když proto s Williamem (39) a Harrym (37) dorazila například do zábavního parku Disney World, museli kluci vystát frontu stejně jako všichni ostatní a k cestování využívat městskou hromadnou dopravu. „Chci, aby moji chlapci rozuměli lidským emocím, jejich nejistotám, lidskému trápení, nadějím a snům,“ zní slavná slova princezny Diany.

Po vystudování Etonu Harry cestoval po Africe a Argentině, v Austrálii pracoval na dobytčí farmě a v Lesothu v jižní Africe zase v dětském domově. „V Austrálii, Argentině i Botswaně to bylo skvělé, ale nejvíc mě ovlivnily ty dva měsíce, které jsem pracoval v Lesothu,“ svěřil se po čase pro Huffington Post. 

Deset let strávil princ v armádě a během své služby podstoupil dvě mise v Afghánistánu. To, co tam viděl, ho velmi ovlivnilo. Za svůj život založil řadu charitativních projektů a všechny své zkušenosti se snažil přetavit v pomoc bližním stejně, jako jeho matka.

Upjaté královské rodině se zrzavý rošťák vždycky vymykal. Nikdy se nebál ukázat svou lidskou tvář, a to ani v nejméně veselých záležitostech. Otevřeně mluvil například o depresích, které ho na roky poznamenaly po smrti princezny Diany.

„Můžu bezpečně říct, že ztratit mámu ve dvanácti letech a na dalších dvacet pak pohřbít své emoce mělo velký vliv nejen na můj osobní život, ale i na práci,“ svěřil se Harry v podcastu Bryony Gordonové s názvem Mad World Podcast. 

O svém životě promluvil Harry také v dokumentární sérii Moje neviditelné já nebo v otevřeném rozhovoru s Oprah Winfreyovou. „Vždycky jsem chtěl být normální, a ne ‚princ Harry‘,“ prozradil v dokumentu. „Byl to zvláštní život,“ svěřil se.

19. května 2018 si Harry vzal svou americkou lásku Meghan Markleovou (40) a 6. května následujícího roku se jim narodil syn Archie. Narození potomka mělo na Harryho velký vliv. Ve snaze uchránit své děti před sešněrovaným životem v paláci a neustálou pozorností ze strany veřejnosti se s celou rodinou odstěhoval do slunné Kalifornie. V březnu roku 2020 se pak vzdal všech královských povinností i výsad. V červnu letošního roku přivítali s Meghan na světě ještě druhorozenou dcerku Lilibet a podle svých slov se snaží žít jako normální rodina.

VIDEO: Princ Harry: Rebel z královské rodiny slaví narozeniny!

Video
Video se připravuje ...

Princ Harry: Rebel z královské rodiny slaví narozeniny! Mall.tv

Fotogalerie
88 fotografií