Sňatek Yusufa Buhariho se Zahrou Nasir Bayerovou je jednou z největších událostí tohoto roku v Nigérii. Svatebního obřadu se v paláci emíra z Bichi, ve městě Kano, v pátek 20. srpna účastnily tisíce lidí. Rodina ženicha zaplatila 500 000 naira (26,6 tisíc korun) jako cenu nevěsty. Přestože se nám tato částka může zdát směšnou, je faktem, že je asi 10x vyšší, než jaká je průměrná částka „za nevěstu“ v severní Nigérii. Zahra má totiž vlivné příbuzné - nevěstin otec Nasir Ado Bayero byl korunován emírem z Bichi a jeho bratr je jedním z nejvýznamnějších islámských vůdců Nigérie.

Samotný svatební obřad byl přísně střežen, palác hlídali policisté a vojenští důstojníci, vojáci se zbraněmi byli umístěni na nedalekých strategických místech. Vedl jej ministr komunikace Isa Ali Pantami, kvalifikovaný imám. Slavnosti pak pokračovaly i v sobotu. Dostavili se na ně politici a tradiční vládci z celé země, včetně několika osobností opozice. Mezi nimi byl i předchůdce prezidenta Muhammada Buhariho, Goodluck Jonathan, kterého porazil ve volbách v roce 2015. Mezi zahraničními hosty byla gambijská první dáma Fatoumata Bah Barrow a bývalý prezident sousedního Nigeru Muhammadu Issoufu.

VIDEO: Svatba prince Williama a Kate Middletonové

Přestože podle některých informací na tuto veselku přiletělo kolem stovky soukromých letadel, představitel letiště BBC řekl, že jich bylo ve skutečnosti méně než 50. Zároveň však všichni zdůrazňují, že šlo o svatební veselí notně okleštěné a skromnější, než jak by tomu být mělo za normálních okolností - to kvůli koronavirové pandemii. Nigérie se v současné době snaží snížit stále se zvyšující počet nakažených, a tak všichni svatební hosté prý museli mít po celou dobu roušky.

Nigérii mimochodem pobouřily předsvatební fotografie nastávající paní Buhariové. Snímky nevěsty, která svého životního partnera potkala na University of Surrey ve Velké Británii, vyvolaly kontroverze na sociálních sítích jenom proto, že na nich mladá žena měla odhalená ramena, zahalená pouze v krajce. Mnozí proto její oblečení nazývali nemorálním a nemravným, zatímco jiní ji bránili. Zkrátka jak se říká, jiný kraj, jiný mrav… Na svatbách prince Harryho (36) s Meghan Markleovou (40), prince Williama (39) s Kate Middletonovou (39) či třeba princezny Beatrice (33) s Edoardem Mapellim Mozzim (38) to vypadalo úplně jinak.
Fotogalerie
50 fotografií