Světová média hned od rána řešila nezvykle otevřený rozhovor Meghan Markleové s Oprah Winfreyovou, k nimž se později přidal i princ Harry. Celý svět se dozvěděl, že Meghan se vzala s Harrym tajně ještě před opulentní svatbou. To ale podle Rodana způsobí historikům potíže, protože nebude jasné, která svatba je tou správnou - a budou tedy muset psát dvě data.

Barva pleti miminka

Rozruch způsobilo i tvrzení Meghan, že měl jeden z členů rodiny starost o barvu pleti jejich dnes již narozeného syna Archieho: „V těch měsících, kdy jsem byla těhotná, jsem vedla rozhovor s nimi (královskou rodinou - pozn. red.). Řekli nám, že on (Archie - pozn. red.) nebude mít ochranku a nedostane titul. A taky měli obavy a řešilo se, jak tmavou bude mít pleť, až se narodí,“ uvedla Meghan v rozhovoru, ale nechtěla jmenovat konkrétní osobu, aby ji nepoškodila.

Podle Rodana to však nebyl první přešlap členů britské královské rodiny. „Když se vdávala současná královna, tak se shromáždilo mnoho královských darů, mezi nimi i od Gándhího. Když si dary prohlížela babička Alžběty, královna Mary, tak byla upozorněna, že toto je dečka, kterou uháčkoval Gándhí sám. Ona se ostatních otázala, jestli je to ten hnědý mužíček. A použila pro to slovo na úrovni póvlu, protože ona byla ještě císařovnou Indie a tenhle člověk se podílel na rozpadu jejího impéria,“ popsal jeden moment s tím, že jich bylo více, ale nikdo z rodiny o tom nikdy nemluvil do médií, nelze je tedy odsoudit jako rasistické.

Sebevražedné myšlenky

Meghan také legendární moderátorce vysvětlovala, jaký na ni byl vyvíjený tlak ze strany médií i britské královské rodiny: „Už jsem prostě nechtěla být naživu,“ řekla, že přemýšlela nad sebevraždou. S podobným tlakem se vypořádávala také maminka Harryho, princezna Diana, která se několikrát pokusila vzít si život. „Diana věděla, do čeho jde. Pocházela ze šlechtické rodiny, bydlela v Norfolku, stýkala se s královnou a královskou rodinou. Meghan je z úplně jiného světa,“ srovnal obě ženy. Diana poskytla velmi otevřený rozhovor v roce 1995 pro BBC One Panorama, kde mluvila o rozvodu s Charlesem, ale na rozdíl od Meghan podle Rodana vždy pracovala!

Královská rodina si od Meghan slibovala podle Rodana mnoho a doufala, že jí pomůže v prezentaci britské monarchie a bude něco jako tisková mluvčí Buckinghamu. K ničemu se ale neměla. „Je přece normální, že máte nějaké zaměstnání. Královská rodina jí dala prostor, aby si místo našla. Když nevyvíjela žádnou činnost, tak jí nabídli témata, ale přesto se nedělo vůbec nic, tak proto museli nějaké stanovisko vůči ní zaujmout,“ řekl historik s tím, že všichni ostatní členové rodiny jsou velmi pracovití. „Někdo předává mísy a talíře na Wimbledonu, někdo otevírá mosty, ale každý něco dělá. Pokud se rozhodli, že půjdou cestou, že nebudou dělat nic, tak dostali rok na rozhodnutí, co bude dál.“

Co bude dál?

Rok uplynul a přišel velký rozhovor s Oprah. Nyní se čeká, jak na to bude reagovat Buckinghamský palác. Podle Kamila Rodana žádná odpověď nepřijde, aby se celá kauza víc nevířila. A jaký bude osud Meghan a Harryho? „Z nich se stanou psanci a takové cvičené figurky, protože podobně jako Eduard VIII., když si vzal Wallis Simpsonovou, tak budou nějakou dobu atraktivní pro americkou smetánku. Rádi je pozvou na večírky, ukážou se s nimi a tak dále, ale časem se okoukají. Buď budou psát vzpomínky, nebo vystupovat v show, jako jsme viděli, ale čím více to budou dělat, tím více se jim budou vzdalovat. Belgičané mají rčení, že koruna se neodhaluje. Nikdo s nimi nebude chtít hovořit, aby to neprodali novinám,“ odhadl další vývoj odborník.

Právníci britské královské rodiny v tichosti vyřeší právní postavení Harryho a Meghan, čímž se vše vyřeší. Podle historika budou dál udržovat kontakty s královskou rodinou, protože Alžběta II. měla Harryho ráda, ale „pro královský byznys jsou prostě mrtví,“ řekl na závěr Kamil Rodan.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Meghan a Harry jsou pro královský byznys mrtví. Co je čeká, prozradil odborník. Blesk

Fotogalerie
221 fotografií