Princezna Diana byla bez jakýchkoliv pochybností módní ikonou. Všechny dámy se jí chtěly podobat, nosily stejný účes, inspirovaly se i jejím elegantním stylem oblékání a toužily vlastnit vybrané kousky z jejího vytříbeného šatníku. Nyní se to mohlo jedné šťastné (nebo lépe řečeno jedné bohaté) dámě podařit. Její nejspíše nejslavnější a nejfotografovanější šaty všech dob z tmavě modrého, téměř až černého sametu, šly do aukce, a tak prakticky každá, která neměla hluboko do portmonky, měla šanci.

Sametová róba, v níž si Lady Di zatančila v Bílém domě v USA nejenom s herci Johnem Travoltou, Clintem Eastwoodem (89) a představitelem legendárního Magnuma Tomem Selleckem (74), ale i s prezidentem Ronaldem Reaganem (†93), byla navržená Dianiným „osobním módním návrhářem“ a přítelem Victorem Edelsteinem (73) krásné princezně z Walesu rovnou na tělo.

Přestože se očekávalo, že bude o tento módní kousek obrovský zájem, na pondělní dražbě Kerry Taylor se šaty neprodaly. Nedosáhly ani minimální částky 200 tisíc liber (6 milionů korun).

Následující den však bylo oficiálně oznámeno, že honosný outfit byl po aukci odkoupen charitativní společností Historic Royal Palaces. Ti dali za šaty 264 tisíc liber (necelých 8 milionů korun). Podle Eleri Lynnové, kurátorky oné společnosti, se ikonická večerní toaleta stane součástí kolekce královských slavnostních šatů, které vystavují. 

„Nejen, že šaty ‚Travolta‘ jsou fantastickým příkladem krejčovského umu, dokonale navržené k oslnění všech v sále při významné státnické události, ale představují také klíčový okamžik v historii královské módy 20. století,“ stálo v jejím prohlášení.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes. Profimedia

Fotogalerie
64 fotografií