Královský pár přijel do země v pondělí večer a jejich program, přestože je z bezpečnostních důvodů utajený, je prý notně nabitý. V Pákistánu, tedy v zemi, která údajně dostává od Británie vůbec největší humanitární pomoc, totiž stráví pouhé čtyři dny, než se vrátí zase do Londýna ke svým třem dětem, synům Georgovi (6) a Louisovi (1) a dcerce Charlotte (4).

Hned první den princ William a jeho manželka, Kate Middletonová, bok po boku navštívili školu, kde se setkali s dětmi využívající program Teach For Pakistan, tedy zrychlený vzdělávací program podle úspěšného britského modelu. Tam došlo na jeden velice dojemný okamžik: William se rozhovořil o své mamince, lady Di, načež se dozvěděl, že žákyně této školy patří mezi Dianiny velké fanynky. „Já jsem byl také velkým fanouškem své matky,“ odpověděl William pohnutě.

Posledními členy britské královské rodiny, kteří navštívili Pákistán, byli následník trůnu princ Charles (70) s chotí Camillou (72). Bylo to před dlouhými dvanácti lety. Oproti tomu princezna Diana navštívila Pákistán několikrát, v 90. letech, tedy v době, kdy se tahle jihoasijská země ještě nemusela potýkat s vlnou islamistického násilí.

William a Kate se setkali též s pákistánským prezidentem Árifem Alvím (70) a premiérem Imranem Chánem (67), jenž patřil mezi Dianiny přátele. S princem se viděl před mnoha lety, v době, kdy se ještě profesionálně věnoval kriketu. Už tehdy jedenáctiletému Williamovi oznámil, že se jednoho dne stane premiérem, nejstarší syn lady Di mu však tehdy – zcela pochopitelně – nevěřil. „Když jsem vám tehdy řekl, že chci uspět v politice, nedošlo mi, že mi to bude trvat 22 let,“ žertoval Chán.

Přestože Pákistán patří do britského Společenství, podle mluvčího královské rodiny jde zatím o nejnáročnější služební cestu vzhledem k mnoha logistickým a bezpečnostním aspektům. V této zemi se totiž stále bojuje, dochází zde k častým útokům islámských radikálů, a tak nejspíš není divu, že na ochranu Kate a Williama jim bylo podle britského listu The Daily Telegraph poskytnuto více než 1000 pákistánských policistů a příslušníků polovojenských jednotek. Čekat je totiž bude cesta do metropole Islámábád, východopákistánského města Láhaur, navštíví město Čitrál a také drsné podhůří Himalájí, což je celkem 1000 kilometrů cestování dosti nebezpečným krajem.

Pákistán si od návštěvy populárního britského páru slibuje zvýšený turistický zájem o tuto destinaci. Všechny, co kdy chtěli tyto končiny navštívit, totiž vždy odradilo vysoké množství násilných útoků na civilisty. Bezpečnostní situace se zde ovšem výrazně zlepšila, zejména po sérii vojenských operací, při nichž bylo mnoho bojovníků fundamentalistického hnutí Tálibán vyhnáno přes hranice do Afghánistánu.

VIDEO: Otevřená zpověď Williama, Kate a Harryho: O mateřství i smrti Diany

Fotogalerie
91 fotografií