Oslavenec je oblíbený po celém světě, a tak není divu, že si na nedostatek gratulací opravdu nemůže stěžovat. Na sociální síti si na něj vzpomněli mnozí a v první řadě mu tam veřejně popřála i jeho manželka Meghan (38), s níž má malého synka Archieho (4 měsíce). 

„Přejeme všechno nejlepší k narozeninám jeho královské výsosti, princi Harrymu, vévodovi ze Sussexu,“ stálo na oficiálním instagramovém účtu Meghan a Harryho a pod tím byl připsán ještě speciální narozeninový vzkaz přímo od vévodkyně: „Tvoje služby všemu, o co se tak hluboce staráš, mě inspirují každý den. Jsi nejlepší manžel a nejúžasnější otec našemu synovi. Milujeme tě. Nejkrásnější narozky!“ Vše pak doplňovala koláž Harryho fotek - od roztomilého zrzavého chlapce až po svatební snímek s Meghan a fotku z křtin Archieho. 

O poznání úspornější bylo přání, které se objevilo na Instagramu Kate (37) a Williama (37), tedy vévodů z Cambridge. „Dnes přejeme opravdu všechno nejlepší vévodovi ze Sussexu!" Trochu strohé přání od staršího bratra a švagrové, ne? Navíc jen jedna společná (a poněkud starší) fotografie Williama a Harryho, jak se na sebe usmívají. Zřejmě z dob, kdy mezi sebou ještě neměli spory, o nichž se v poslední době v jejich případě spekuluje.

Klín mezi ně měly vrazit neshody jejich chotí. Ovšem někteří královští fanoušci věří, že synové princezny Diany si svůj krásný vztah nikým a ničím zkazit nenechali. „Myslím, že ta zpráva je jasná. Jsme možná rozděleni povinnostmi, ale hluboko uvnitř jsi můj milovaný bratr," tvrdí někteří lidé v komentářích. 

Z průšviháře vzorným mužem

Harry, celým jménem Henry Charles Albert David, jehož oficiální titul zní Jeho královská výsost princ Henry z Walesu, se jako teprve malý kluk musel vyrovnat nejen s rozchodem rodičů, ale především s tragickou smrtí své matky. Když Diana v létě 1997 zahynula při automobilové nehodě v pařížském tunelu, bylo mu teprve 13 let. Dva roky po její smrti prý žil v „naprostém chaosu", který se blížil ke zhroucení. Později se svěřil, že smutek se mu podařilo zpracovat až téměř ve třiceti.

V září 1998 Harry nastoupil na prestižní internátní školu v Etonu, kde vynikal v ragby, kriketu a v pólu. Po škole si vzal rok přestávku, během které navštívil Afriku a Austrálii. U protinožců pracoval s dobytkem, v Africe pomáhal v sirotčinci. A v květnu 2005 začal v souladu s královskou rodinnou tradicí navštěvovat proslulou vojenskou akademii v Sandhurstu a následovalo deset let strávených v britské armádě, během kterých byl dvakrát nasazen v Afghánistánu.

Mimo jiné působil v posádce bojového vrtulníku Apache, ve kterém obsluhoval palubní zbraně. Jednou prohlásil, že jeho „zážitky z armády s ním zůstanou po celý život", což se projevuje i v jeho charitativní činnosti, jež se soustředí na psychickou i materiální pomoc válečným veteránům. Z ‚večírkového prince‘, který na sebe před lety upozorňoval skandály, je dnes mladý muž, který okouzluje svou otevřeností a srdečností - stejně jako kdysi jeho matka, princezna Diana.

Harry, před narozením potomků jeho bratra Williama třetí v britské následnické linii, patřil od mládí k žádaným partiím, jeho životem prošla celá řada půvabných dívek. Princovo srdce si ale nakonec získala o tři roky starší rozvedená americká herečka Meghan Markleová. Vztah, o kterém se už nějakou dobu „šuškalo", oznámili v listopadu 2016 a loni v květnu se na královském hradě Windsor konala velkolepá svatba. Letos v květnu se pak páru narodil první potomek, syn Archie. 

VIDEO: Harry a Meghan po svatbě: Zbavili se svatebních darů za 200 milionů!

Video
Video se připravuje ...

Novomanželé Harry a Meghan: Zbavují se svatebních darů za 200 milionů! Tereza Kühnelová

Fotogalerie
69 fotografií