Americký prezident Donald Trump ukázal, že mu královský protokol nic moc neříká. Během slavnostního přípitku totiž poplácal královnu Alžbětu II. po zádech, jako by to byla jeho dlouholetá kamarádka.

Poplácání bylo nemístné

Jak uvedl britský Daily Mail, je přitom velmi nemístné dotknout se Její výsosti – zvláště při takovéto významné a formální události. Trump alespoň svůj nešvar trochu zahladil projevem na její počest.

Královna je významná, ohromná žena. Od druhé světové války až dodnes, Její výsost byla stálým symbolem neocenitelných tradicí,“ prohlásil o britské panovnici Trump.

Královské menu

Pro slavnostní večeři připravili kuchaři vskutku honosné menu. Podával se plátek platýze připraveného na páře s potočnicí a omáčkou z kerblíku.

Dále hřbet Windsorského jehněte s bylinnou nádivkou, jarní zeleninou a portskou omáčkou. Jako dezert bylo připraveno jahodové sablé s citronovým krémem, výběrem čerstvého ovoce, káva a cukroví.

Víno za 40 tisíc korun

Hostům bylo rozléváno také víno v hodnotě v přepočtu přes 40 tisíc korun za lahev. Jak je vidět, na Trumpovi a dalších 170 účastnících slavnostní večeře se v Buckinghamském paláci rozhodně nešetřilo.

Fotogalerie
35 fotografií