John, jenž stále zůstává členem mandátového a imunitního výboru a je také členem komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů se nechal slyšet, že „mafiánskou chobotnici rozkrádající veřejné peníze v této zemi nelze zřejmě porazit pouze politickými prostředky a proto se vrací k autorské práci.“ Což je kontroverzní, svým způsobem úsměvné a každopádně drzé vysvětlení, jež právem pobuřuje politické špičky i masovou veřejnost. A nenechalo v klidu ani publicistu a spisovatele Klímu, jež s Johnem léta v pořadu TV Nova Na vlastní oči úzce spolupracoval.

Proč to Klíma Johnovi nespočítal dřív?

Co tak Klímu vytočilo, vyprovokovalo k reakci? Bylo to prohlášení Johna: „Dva plné úvazky jsem schopen zvládat a dosud jsem je dělal. Od voleb jsem pracoval tak 18 hodin denně.“ To byl snad důvod, proč v otevřeném dopise v Lidovkách kontruje konstatováním týkajícího se besed s lidmi, jež se jej na exministra obrany Johna ptají: „Co jim budu povídat o tom, že už jsi posledních deset let nebyl ani novinář, natož dobrej? Že jsi nic nenatočil ani nenapsal, takže Tvé výlevy, jak spíš s pistolí pod polštářem, připadaly kolegům z branže k smíchu? Jak jsi reportáže, k nimž jsi namlouval úvodní studio, neviděl ani před vysíláním a často ani po něm, takže Tě divácké reakce občas vyváděly z míry? Drželi jsme basu, abychom nepoškodili ani pořad, ani Tebe.“

„Ale když ses dal přímo dohromady s tuneláři, začal dojit předraženým časopisem zdravotní pojišťovnu a dotacemi na kuchařku o zvěřině státní lesy a nakonec šéfovat nakladatelství, úzce spojenému s Janouškem, přece jen jsme se rozhodli domluvit Ti. Ale bylo už stejně pozdě. Tehdejší šéfové televize už byli rozhodnuti, že náš pořad zruší – a ty že se necháš nalepit jako plakát na partaj, která navenek troubí do světa, jak chce bojovat proti korupci, ale ve skutečnosti se sama hodlá dostat ke korytu,“ píše Klíma.

Se slovy Klímy musí souhlasit každý, který měl možnost nahlédnout TV Nova a relaci na Vlastní oči ve zmiňovaném čase pod pokličku. Jeho deziluze je pochopitelná, ale proč upouští ventil své rozhořčenosti až teď?

A takzvaným hřebíčkem na hlavičku jsou i další věty Klímy: „Lze se vrátit z politiky k podnikání, k advokacii nebo do špitálu, ale do novinařiny ne. Jen kdyby se člověk smířil s tím, že bude psát o sportu, o kultuře nebo o módě. Jinak je už předem diskvalifikovaný, ušpiněný tím prostředím. Nikdo mu nemůže věřit, protože základní předpoklad novináře je NESTRANNOST, zatímco politika STRANICKOST. Slyšíš rozpor už v těch dvou slovech?“

Proč ale Josef Klíma se zprávou o pracovní morálce Johna přišel až teď. Proč až nyní mu vystavil účet, spočítal hříchy, poslal jej na popravu? Přetekl snad pomyslný pohár trpělivosti událostmi minulých dnů, anebo jde o rivalitu, strach z možné konkurence díky tomu, k jakým faktům, na rozdíl od Klímy, se John dostane? Doufejme, že jde jen o vyšší princip, ale to pak se musím, jak už jsem podotkla, ptát: Proč popravu Johna tak dlouho Klíma odkládal?

P.S.

O Radku Johnovi jsem slyšela negativní reference i v bývalém, za totality kultovním časopise Mladý svět, kde jsem pár let po revoluci pracovala. Pan John tam už nebyl, ale pár jeho kolegů zůstalo. V kuloárech redakce se neslo, že John svůj román o narkomanech Memento, jeho rozpracované téma ukradl jistému autorovi, který nebyl známý, ale důvěřivý a neměl takové možnosti jako tenkrát John. Ostatně nebylo by špatné, kdyby se onen člověk, pokud existuje, ozval, ona tvrzení na hraně spekulací potvrdil.

Prozatím se ozvali redaktoři časopisu Týden, s nímž má John spolupracovat. Šest z nich mělo na protest k působení Johna v jejich redakci podat výpovědi. Českému rozhlasu to řekl jeden z nich, komentátor Martin Fendrych. A lidé na sociální síti facebook jsou s Klímou zajedno a na rozdíl ode mě si otázky, proč reagoval až nyní, nekladou.

Fotogalerie
5 fotografií