Sex ve městě se v podobě televizního seriálu začal točit v roce devadesát osm. Tedy před dvanácti lety. Úspěch tohoto komediálně romantického projektu byl rychlý a fenomenální. Na svůj formát byl inteligentní, vtipný, měl ironickou nadstavbu. A hlavně mapoval navýsost aktuální sociologický problém singl třicátnic.

Existenční otazníky a boty od Blahnika

Novinářka Carrie Bradshaw (S.J. Parker) a její tři kamarádky Samantha (Kim Cattrall), Charlotte (Kristin Davis) a Miranda (Cynthia Nixon) jsou sice každá jiná, ale všechny se snaží najít odpověď na otázku: Co jsme, kam jdeme, co chceme? Soběstačná žena versus ta, která touží po kotvě v životě... Věčné dilema.

Mohou ženy prožívat sex jako muži? Být s nimi ve všech směrech souměřitelné? Emancipace versus duše, podstata něžného pohlaví... Také vzrušující život v New Yorku, módní, divačky inspirující kreace. Luxusní boty zn. Manolo Blahnik, jejichž koupě prozáří den jako skvělý orgasmus… Sex ve městě byl vskutku mistrně namíchaný koktejl, který v atraktivních kulisách nastavil zrcadlo fenoménu sólo třicátnic. Především díky hlavní protagonistce, dění mapující novinářce Carrie ztvárněné S.J.Parker, která říká: „Cítím se občas stará, velmi unavená.“ Sex ve městě něco takového odmítá. I když by měl. On raději vsadil na infantilní diblice na prahu padesátky oblečené do super drahých, čím dál šílenějších kreací. Bohužel.

Fotogalerie
7 fotografií

Z fenoménu se stala trapnost

Start Sexu ve městě byl skvělý a jeho popularita mimořádně dlouhá. Dokázal neuvěřitelné: prodal problém doby lehkým a svižným způsobem. A ještě v šatníku inspiroval milióny žen na světě. Dal jim odvahu ke glamour extravaganci. Britský deník Daily Mail svého času napsal: „Sex ve městě zvýšil sebedůvěru žen a obrat módních obchodů.“ To vše patří minulosti. Sex ve městě se za dvanáct let logicky přežil. Možná by vůbec nemusel, kdyby respektoval věk aktérek. I žena po čtyřicítce má svá dilemata, která se dají sdělit atraktivním způsobem..

Film Sex ve městě číslo dvě, nic takového neakceptuje. Je to oddychová mystérie, tvrdí režisér. Je to stupidita, která nemá téma ani příběh. Zápletky jsou slaboduché, tvrdí neúprosní kritici na konto snímku, jenž se především odehrává v poušti. Respektive v exotickém ráji, kde večírky nikdy nekončí. Svatba, písky, úlet s exmilencem... Tenhle snímek je urážlivě špatný vůči myšlence původního seriálu, z nějž profituje. Je to reklama na spoustu luxusních značek a arabský svět, zaznívá v recenzích. Z toho, co prosáklo na veřejnost - včetně traileru lze soudit, že premiérový Sex ve městě nesplnil ani svou módní úlohu. I stylistka Patricia Field se vyčerpala. Sumy za modely jsou astronomické a výsledkem je křeč, která postrádá jakoukoli souvislost se současnou ulicí, kterou dlouhá léta Sex ve městě inspiroval.

Konec módní ikony Parker?

S rolí vypravěčky Sexu ve městě,partem novinářky Carrie mezinárodní hvězdná sláva dnes pětačtyřicetileté S.J. Parker začala a možná i skončí.
To Carrie jí přinesla fenomenální slávu mezinárodního formátu. Carrie Bradshaw začala hrát krátce po třiceti. Zajímavá, nikoli krásná holka s příliš dlouhou tváří, mocnou sanicí a nádhernou hřívou vlasů, které v civilu móda nic moc neříká.

Role Carrie ovšem Sarah pikantně přisoudila roli módní ikony, kterou musí být i mimo plac hrát. Stále super štíhlá, stále jedinečně trendy. Nadlidský úkol pro ženu, která je v soukromí opakem Barbie i když do médií s povinností vůči Carrie tvrdí: Miluju krásné oblečení. Díky kariéře jsem se k mnoha nádherným modelům dostala.“ Ale také neopomene dodat: „Druhý den po premiéře mi zas všechny ty krásné šaty seberou.

S.J. Parker se během let natáčení Sexu ve městě vdala, porodila dnes již osmiletého syna a nyní má malá dvojčátka, které přivedla na svět náhradní matka. „Péče o tři děti, zejména mé holčičky je vysilující, ale je to požehnání,“ nechala se slyšet herečka. Žena, jež kosmetické salony ani slovutné butiky nevyhledává. Prý si vystačí s hydratačním krémem. Výsledkem je hvězda s přepadlou tváří, která i přes mistrný make-up vypadá na svůj věk. Stačí zvětšit detail kolem očí… Nic proti tomu, naopak. Nicméně o to víc se jeví sex v poušti čtyř zralých žen jako dementní výkřik do tmy.

Opět si troufám tvrdit: kdyby scenáristé akceptovali věk svých protagonistek se všemi reálnými problémy, které přináší (včetně adekvátně inspirativních outfitů), stal by se premiérový snímek trhákem nikoli trapným fiaskem. I iluze má své limity.