1. červenec 2022 se ponese v duchu zahájení největšího tuzemského filmového festivalu, který představí nové filmové počiny napříč celým světem. Výjimkou není ani jedno z filmových děl ruských umělců.

Právě to skutečnost se velmi nezamlouvá Jevhenovi Perebyjnisovi, ukrajinskému velvyslanci sídlícímu v České republice, a tak se rozhodl skrze sociální sítě oslovit přímo samotného Jiřího Bartošku a vyzvat ho k nekompromisnímu vyřazení veškerých uměleckých projektů tak, jak to dosud dělá zbytek světa napříč všemi sociálními sférami.

„Vážený pane prezidente, velmi si vážím Karlovarského filmového festivalu a jeho letošní pomoci filmovému festivalu v Odese, kterému poskytujete příležitost představit osm téměř dokončených ukrajinských filmů v sekci Works in Progress.“ poděkoval velvyslanec na začátek, pak se ale vzápětí rozohnil na výše zmíněné téma.

„Cítím však povinnost podpořit výzvu prominentních ukrajinských režisérů týkající se účasti ruských filmů na mezinárodním festivalu v Karlových Varech [https://cutt.ly/IKFE5nh]. Konkrétně se jedná o snímek Kapitán Volkonohov uprchl, jenž vznikl se státní podporou ruského ministerstva (ne)kultury a který jste zařadili do letošního programu,“ uvedl konkrétně. „Film je příkladem dobře známého triku oficiální ruské propagandy, která občas dovolí, a navíc finančně podpoří vznik jakoby nezávislého filmu, který se následně vyšle do světa, aby šířil myšlenku o velké ruské „kultuře“. K domácími divákovi se přitom vůbec nedostane. Pro něj totiž ruský režim natočil stovky úplně jiných snímků, na kterých ve skutečnosti i byli vychováni současní ruští vojáci, jejichž „kulturu“ jsme viděli v Buči, v Mariupolu, v Černihivu a dalších ukrajinských městech. Mimochodem, na vzniku propagandistických frašek ruského režimu se podíleli i tvůrci filmu Kapitán Volkonohov uprchl. Herec Jura Borisov, který zahrál kapitána Volkonohova, se proslavil svými rolemi v ruských válečných filmech T-34, Kalašnikov, Invaze, Červený přízrak a dalších, které v posledních několika letech připravovaly ruské občany na dnešní válku proti Ukrajině. Režiséři Nataša Merkulova a Alexej Čupov ještě nedávno točili seriály pro televizi TNT, což je velký mediální projekt ruské Gazprombanky,“ vylíčil ve svém dopise všechny zřejmé důvody velvyslanec.

„Když si vezmeme v potaz celý tento kontext, opravdu má pro KVIFF tento ruský film tak velkou uměleckou hodnotu, že lze strpět na obrazovce i oficiální logo teroristického státu? Státu, který již pátý měsíc vede zákeřnou válku proti Ukrajině, jehož vojáci ostřelují naše města, zabijí naše lidi, znásilňují naše ženy a děti?“ nutí těmito slovy Bartošku, aby si sáhl do svědomí... Jestli tak uskuteční po této výzvě, je zatím otázkou.

Znění celého dopisu najdete ZDE!

Reakce zástupců KVIFF 2022 na apel ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise na sebe nenechala dlouho čekat. A to v následujícím znění:

Odpověď zástupců KVIFF na dopis ukrajinského velvyslance.
Autor: Blesk

 

Video
Video se připravuje ...

Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
26 fotografií