Oba herci už mají s Českem zkušenosti. Caine zde natáčel velkofilm Jan Žižka režiséra a producenta Petra Jákla (47), Johnny Deppse v Praze představil v roce 2018 s Alice Copperem a kapelou Hollywood Vampires na koncertě Ozzyho Osbournea, v roce 2000 zde také natáčel film Z pekla.

Za těch 27 let má festival velký zvuk ve světě, protože tady byly opravdu velké hvězdy, takže není problém je oslovovat. Ale problém je jejich čas, protože v době konání festivalu jsou ideální podmínky pro natáčení filmů, takže většina je zaneprázdněna. Ale jsem rád, že se podařila účast Michaela Caina, který přijede na začátek festivalu a Johnny Depp na konci, měl by dorazit ve středu a ve čtvrtek uvede svůj film,“ řekl Blesku prezident festivalu, který popřel, že by ještě očekávali velkou ženskou hvězdu. 

To bychom tady oznámili. Ale herečky určitě dorazí jako součást delegací k filmům, takže i ženy budou,“ dodal se smíchem Bartoška. 

Už dříve byla oznámena účast také Ethana Hawka (50). Všichni zmínění herci převezmou od Jiřího Bartošky (74) Cenu prezidenta festivalu. Z českých tvůrců pak festival ocení Jana Svěráka (56).

Dalším hostem bude výtvarník Petr Sís (72), festival uvede film, který o něm natočil jeho bratr David Sís (59). FFKV se po loňské pauze způsobené pandemií nemoci covid-19 uskuteční od 20. do 28. srpna.

Pořadatelé také dnes představili opatření proti šíření koronaviru, která budou festival provázet. Každý účastník dostane pásku na ruku, která mu umožní pohyb po festivalových akcích. Pásku dostanou návštěvníci na základě platného certifikátu EU COVID-19 s QR kódem, který získají prokázáním očkování, prodělané nemoci či absolvováním negativního testu na certifikovaném pracovišti. Neznamená to však, že už by nemuseli podstupovat další kontroly. Bude třeba těm, kdo se prokážou negativním testem, sloužit jen po dobu platnosti testu. Na místě se bude možné nechat testovat i očkovat, uvedl výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Britský herec, držitel dvou Oscarů, Evropské filmové ceny a více než 40 dalších ocenění, sir Michael Caine při slavnostním zahájení festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Festival uvede komediální drama Best Sellers, celovečerní režijní debut režisérky Liny Roesslerové, v němž ztvárnil mrzutého stárnoucího spisovatele, který se vydává na poslední literární turné.

Za herecké mistrovství si Caine vysloužil mnoho ocenění. Když v roce 1987 získal prvního Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Woodyho Allena Hana a její sestry, proměnil tím čtvrtou nominaci na Cenu Akademie. V roce 2000 byl Oscarem oceněn podruhé, tentokráte za úlohu v adaptaci literárního bestselleru Johna Irvinga Pravidla moštárny.

V Karlových Varech se v roce 2015 promítal film Mládí režiséra Paola Sorrentina. Za ztvárnění slavného hudebního skladatele, který tváří v tvář osudu bilancuje vlastní životní prohry, byl Caine oceněn Evropskou filmovou cenou pro nejlepšího herce.

Johnny Depp se ve Varech podle Bartošky představí hlavně jako producent. Z jeho stále se rozrůstající filmografie festival vybral dva snímky, které Depp produkoval, dokument Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem (2020) a drama Minamata (2020), v němž navíc ztvárnil hlavní roli.

Na velkém plátně debutoval Depp v hororu Noční můra v Elm Street (1984). Od počátku Deppovy kariéry to byly jeho nezaměnitelné výkony, které řadě filmů pomohly získat kultovní status, patří k nim tituly Co žere Gilberta Grapea (1993), Arizona Dream (1993), Mrtvý muž (1995), Krycí jméno Donnie Brasco (1997) nebo Strach a hnus v Las Vegas (1998). V téže době také započal dlouhou spolupráci s režisérem Timem Burtonem, který ho obsadil do Střihorukého Edwarda (1990) či Ospalé díry (1999).

VIDEO: Legendární Michael Caine: Před Žižkou natočil komedii o loupeživých důchodcích

Video
Video se připravuje ...

Legendární Michael Caine: Před Žižkou natočil komedii o loupeživých důchodcích Bioscop

Fotogalerie
41 fotografií