Jak se vám líbí na filmovém festivalu?

Já už jsem tu jednou byl, a to v roce 2003 s filmem Dogville. A musím říct, že tento festival se mi moc líbí, protože je to něco jiného než v Cannes nebo Berlíně. Tam běží jeden film za druhým a neustále se vám snaží někdo něco prodat. Tady je to jiné, takové nezávislé. Neexistuje žádný jiný festival na světě, kde můžete jíst, kdykoliv se vám zachce. Tenhle festival je v mnoha věcech unikátní.

Když už jsme u toho jídla, na čem jste si tady pochutnal?

Přiznám se, že jsem byl natolik zaneprázdněný, že jsem neměl čas se najíst. K večeři jsem si dal vodní meloun a broskve.

Našel jste čas zhlédnout nějaké filmy?

Když jsem přiletěl, moc času mi nezbylo. Ale den poté jsem se šel podívat na tři italské filmy. Velmi se mi líbil snímek Mládí od Paola Sorrentina s Michaelem Coinem. Zajímalo mě, jak se kolegové mého věku vyrovnávají se stářím. Pak mě naprosto uchvátil snímek od Laury Bispuri Navždy pannou o dívce, která v Albánii prošla genderovou změnou v muže a odjela do Itálie hledat svou původní identitu.

Víte, na filmu je nejdůležitější ta zpráva, kterou nám tvůrci chtějí skrz to plátno předat. A nezáleží na tom, jak moc velký je rozpočet toho filmu. A tentýž den jsem pak viděl ještě Hladová srdce s tou samou vynikající herečkou Albou Rohrwacher.

Co říkáte na české fanoušky a celkovou atmosféru zde na festivalu?

Fanoušci jsou fajn, ale v dnešní době internetu jsem s hrůzou zjistil, že někteří fanoušci si chodí pro podpis několikrát za sebou a pak můj podpis prodávají. Slyšel jsem, že existuje taková propiska, která se pak dá vyzmizíkovat. Jednou jsem se podepsal „Pro Míšu Udo Kier“ a pak jsem viděl můj podpis na prodej za 35 dolarů. Ale jestli jsem se tady někomu podepsal a oni můj podpis pak prodali a dali si za ty peníze dobrou večeři v hezké restauraci, je mi to fuk. Je to jen můj podpis.

Kdo vás doprovází během festivalu?

Nikdo. Přiletěl jsem sem sám z Los Angeles přímo do Prahy. Ale je tu i můj režisér Gyula Nemes a setkal jsem se tu s pár lidmi, které znám. Tenhle festival je zkrátka skvělý hlavně proto, že tu potkáte lidi, které jste léta neviděli.

Jak se vám líbí české ženy?

Utrácejí spoustu peněz za šaty. Byl jsem na BMW party a to bylo něco neuvěřitelného. Připadal jsem si jako na módní přehlídce. Ale české ženy jsou krásné, to bezpochyby.