O účast v soutěži nejdřív hodně stál, nakonec ho ale musel přemlouvat producent, aby smlouvu podepsal. Vrtiška se do show původně hlásil už do druhé řady, kde figuroval jako náhradník, do třetí se mu moc nechtělo, protože se dostal na medicínu a bál se, že to nepůjde skloubit.

„Školu jsem nakonec přerušit nemusel, ale moje studijní výsledky to hodně ovlivnilo, protože se natáčelo ve zkouškovém období. Na zámečku Bon Repos jsem byl od pondělí do čtvrtka, v pátek jsem doháněl školu a sobotu, neděli jsem prospal. Takhle to bylo měsíc a půl…“ svěřil se výherce Blesku s tím, že ale nelituje. Aby taky ano, když vyhrál!

 Z vlastní kapsy

V rámci přípravy na Peče celá země musel vyzkoušet i desítky receptů a všechny drahé ingredience si stejně jako ostatní hradit z vlastní kapsy. „Zahojit se“ finančně po svém vítězství ale evidentně nemá v plánu. Nejenže nepeče svá díla na zakázku, ale ani nechce vydat kuchařku.

„V šuplíku nic nemám a ani mě to nenapadlo, uvidíme časem,“ řekl skromně vítězný mladík, který ve volném čase objíždí festivaly historických řemesel. Je nejen šikovný cukrář, ale i kaligraf, tj. krasopisec historických knih. „Bohužel na zakázku nepeču. Nemám provozovnu, samozřejmě ani povolení od hygieny a další věci, takže vyloženě peču jen pro sociální sítě a rodinný okruh,“ tvrdí. Své výtvory dává ochutnávat hlavně mamince, která byla i na květnovém finále. Momentálně je totiž nezadaný.

Oslava nebyla

Ve svých konkurentech v show našel kamarády, vítězství s nimi ale ani nezapil. „Když se vypnuly kamery, tak byl především čas na dohnání zkoušek a zápočtů ve škole, kterým jsem se věnoval celé léto,“ netají se. A jak po několika měsících rekapituluje loňské květnové finále?

„Šanci na vítězství měl každý z nás. Já se snažil si nepřipouštět, že soutěžím. Soustředil jsem se na to, abych odevzdal výrobky, se kterými budu spokojený a za které se nebudu muset stydět. To byla moje hlavní meta. Takže jsem vlastně do finále šel již poměrně spokojený a možnou výhru bral spíše jako milou satisfakci za spoustu dřiny. Nicméně velkou roli hraje ve stanu štěstí, takže můžete pomýšlet, na co chcete, a vše může být ve finále úplně jinak,“ uzavřel.

VIDEO: Vojtěch Vrtiška - Peče celá země - křest knihy

Video
Video se připravuje ...

Vojtěch Vrtiška - Peče celá země - křest knihy Kateřina Štichová, Daniel Kristl

Fotogalerie
125 fotografií