Na premiéru filmu Pravda se pořád vyplatí dorazila Lounová se svým partnerem, hokejistou Janem Kréglem (35). Zdálky se mohlo zdát, že jde o obyčejnou náplast, při bližším pohledu však bylo jasné, že má Olga Lounová na pravé paži nalepený glukózový metr. Speciální náplast totiž dokáže měřit hladinu glukózy přes kůži, aniž by bylo nutné píchat člověka jehlou do prstu nebo kamkoliv jinam.

Mezi přítomnými tak hned vyvstala otázka, z jakého důvodu Lounová senzor na ruce má a zda řeší nějaký zdravotní problém. „Měření trvá čtrnáct dní, kdy pozoruju, po jakých potravinách se mi nejvíce zvýší hladina cukru v krvi,“ svěřila Lounová pro Blesk. Žádný závažnější důvod však pro speciální měření naštěstí nemá. „Tuto náplast používají nejen cukrovkáři, ale i lidé, kteří prostě jen chtějí znát svoji hladinu cukru a být zdraví jako já,“ vysvětlila.

Video
Video se připravuje ...

Zpěvačka Olga Lounová: Pořídila si samurajský meč za 60 000 Kč! David Turek, Lukáš Červený

Pozor na umělý cukr

Koncovým výsledkům měření pak Lounová chystá přizpůsobit své stravování. „Nedělám to proto, že bych chtěla hubnout nebo něco takového,“ upozornila zpěvačka s tím, že vidí tento způsob kontroly hladiny cukru jako revoluční cestu, jak si mohou lidé udržet zdravé tělo. Často se totiž stává, že si pacienti myslí, že svému tělu pomáhají, ale je to přesně naopak. „Překvapilo mě, že třeba Coca Cola Zero, která je absolutně bez cukru, zvedá hladinu glykémie téměř stejně jako ta klasická. Tělo nepozná umělý cukr a inzulín vyletí nahoru,“ upozornila.

Co je to glukometr?

Měření cukru v krvi se běžně provádí píchnutím do prstu, hladina glukózy se poté stanoví po nanesení kapky krve na testovací proužek. Britští vědci ovšem vyvinuli speciální náplast, která vytáhne glukózu z kapaliny mezi buňkami. Náplast glukózu načerpá do nepatrných nádržek a změří její obsah pomocí miniaturních senzorů. Náplast je voděodolná, na paži vydrží až 14 dní, a dá se dokonce propojit s chytrým telefonem.

Fotogalerie
60 fotografií