Mezi prvními přišel Petr Štěpánek (75). Znali se už od natáčení pohádky Princ Bajaja v roce 1971 a sešli se i na jevišti v Karlíně.

Poslední telefonát

Samozřejmě nechyběl kolega Antonín Hardt (88). Právě jemu Karel v den smrti volal a stěžoval si, že se mu špatně dýchá a bolí ho na prsou. „Bohužel mou radu, aby šel k lékaři, nevyslyšel. Moc mě mrzí, že jsem více nenaléhal, ale měl jsem zájezdové představení,“ řekl Blesku Hardt. Spolu se Štěpánkem pozvedli s kolegy číše a připili zesnulému kamarádovi, který si za svůj život zahrál epizodní, leč výrazné role v takřka třech stovkách filmů. Diváci si ho mohou pamatovat např. ze seriálu Pan Tau či hojně reprízovaných detektivek Holka na zabití a Černá punčocha.

Pařba až do rána

Herec a režisér Lukáš Burian (45) nedávno oplakal kolegu z Ostravy Norberta Lichého (†59) a už se musel loučit s dalším parťákem. „Když jsem začínal jako umělecký šéf, řekl mi Karel, abych se hodně usmíval, že pak nikdo nepozná, jaký z toho mám strach,“ zavzpomínal Burian. „Jednou jsme spolu po premiéře propařili noc. Já měl dost, ale Kája seděl, záda jako vždy rovná jako svíce. V pět ráno mi povídá – musíme už končit, já jdu v devět plavat! Byl to neuvěřitelný frajer,“ dodal režisér. Nejbližší to věděli. Karel neměl svou vznosnou štíhlou postavu úplně zadarmo. Byl nadšený sokol a pravidelně cvičil, ani plavání nikdy nezanedbal.

Tři vnučky

Karlova rodina je z jeho nenadálého odchodu tak zničená, že nemohla udělat veřejný pohřeb. Do divadla ale na chvilku přišla přítelkyně Jana (64) a vnučka Kateřina (38). Právě ji rodina pověřila tím nejbolestnějším úkolem – vyklidit po dědečkovi byt a vyřídit veškeré papírování. „Můj devítiletý syn si rozhodně chce nechat černý klobouk, který jeho pradědeček nosil,“ prozradila.

Kateřina se vdala do Paříže, ale v posledních letech se vrátila do Česka. „Do dvou let se zřejmě odstěhujeme do Ameriky,“ řekla. Druhá Karlova vnučka Nicol je také světoběžnice, žije ve Velké Británii. Je jako její matka Bára filmová střihačka. A třetí vnučka Rozálie, která také vystudovala FAMU, žije na pražském Smíchově.

Video
Video se připravuje ...

Herec Karel Hábl o natáčení se slavnými filmovými kráskami: Schoberová v panice tloukla hlavou o zeď! Petr Macek

Fotogalerie
43 fotografií