Interpretka nesmrtelných songů Boty proti lásce či Roň slzy není navíc pohřbena pod svým rodným a zároveň uměleckým jménem, ale občanským. Místo Yvonne Přenosilová tak na cedulce stojí Yvonne von Schuckmann.

V roce 1978 se totiž provdala za šlechtice Andrease von Schuckmanna a stala se baronkou. Rok nato se jí narodil syn Maxmilian Philipp von Schuckmann (dnes 45), který žije v Německu. Není to ovšem jeho vina, že je hrob jeho matky tak »chudý«. „Podle židovských tradic je tělo pohřbeno co nejdříve po smrti, ideálně v ten samý den, avšak kámen se pokládá až nejdříve po roce,“ vysvětluje český hudební skladatel a publicista Alexander Goldscheider (73), žijící v Anglii, který se při své návštěvě v Praze zastavil i na hřbitově za Přenosilovou.

Její »soused« – mistr filmových hororů Juraj Herz – se kamenného náhrobku dočkal dokonce až 5 let po smrti (zemřel v dubnu 2018). Loni v říjnu ho nechal zhotovit režisérův syn z prvního manželství Michal Herz (63). Odpočívá v něm nejen jeho otec Juraj, ale také maminka Eva Herzová (†86), která odešla v květnu 2022.

Nesplněné přání

O tom, kde bude režisér filmů Petrolejové lampy, Spalovač mrtvol či Den pro mou lásku pohřben, vedla rodina dlouhé diskuze. Podle své poslední partnerky, herečky Martiny Hudečkové (59), nechtěl veřejný pohřeb a přál si být rozptýlen mezi vrbičkami na milované chalupě na Jindřichohradecku. Syn Michal z prvního manželství a dcera Annelie (34), kterou měl Juraj s druhou manželkou, herečkou Terezou Pokornou (63), ale byli jiného názoru. „Děti mají právo rozhodovat, ne já,“ řekla Aha! Hudečková, která nakonec rezignovala, takže je Juraj Herz pohřben na Novém židovském hřbitově v Praze.

 

Video
Video se připravuje ...

Půjde Babiš opět k soudu? Kde tankujeme nejlevněji. A loučení s Přenosilovou Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters

Fotogalerie
108 fotografií