„Bojovat dlouhodobě s něčím, co nevidíte, ale jen cítíte, a zároveň je to něco, čím se živíte, je dost psychicky vyčerpávající,“ prozradila prostřednictvím sociálních sítí Eliška Ochmanová, která se v roce 2010 dozvěděla, že její hlasivky trpí jakousi nerovností. Tu způsobila kombinace nepříjemného refluxu (což je porucha, při níž se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu – velmi jednoduše řečeno silné a bolestivé pálení žáhy) a zpěvaččina pravidelného přetěžování hlasu. 

To není u muzikálové hvězdy, známé třeba z Čarodějky či Plesu upírů, nic překvapivého, o zajímavé (a bohužel i hlasově náročné) role neměla nikdy nouzi. A přijít o ně nechtěla, a tak se svěřila do rukou odborníka, který jí „připomněl základy hlasové hygieny, kterou dlouho zanedbávala, a pomohl jí dostat se tzv. zpátky na nohy“. Visela nad ní hrozba operace, které se však bála, a tak začala bojovat.

I když se však snažila o svoje hlasivky pečovat, pracovní vytížení jí odpočinek moc neumožňovalo... „Pak přišel covid. Během dlouhé pauzy přišel první úspěch ve formě uzdravené pravé strany, druhá byla pořád nerovná. Při každém lehkém infektu nebo únavě mě hlasivky neposlouchaly tak jako jiné zpěváky. Nicméně jsem pořád makala a snažila se pro svůj hlas dělat maximum.“

Video
Video se připravuje ...

Muzikálová zpěvačka Elis Ochmanová: Musela pod kudlu! Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

V průběhu roku 2023 a na začátku roku 2024 čelila různým nemocem. „Tak jsem si řekla, jestli by možná nebyl čas na ‚fiknutí‘ té nerovnosti. Při pohledu na mé hlasivky ale pan doktor prohlásil, že by mi ‚tam rád něco říznul, ale vlastně nemá co!‘ Takže hurá! Jde to! Jsem po 14 letech zdravá!“ raduje se teď sympatická pěnice, která se s touto krásnou novinkou „potřebovala pochlubit, protože na tuhle zprávu čekala tak strašně dlouho a pořád to zpracovává“.

Ochmanová, jež se tak otevřeně podělila o své zdravotní indispozice, možná svým příběhem inspiruje všechny, kteří aktuálně čelí podobným výzvám. Její odhodlání a hlavně její vítězství by mohlo být motivací pro ty, kteří, stejně jako ona, touží po uzdravení. „Takže to znamená, že moje technika je správná?! A že jsem vlastně jen hysterická, když mám pocit, že mi nejde zpívat?! Prý je to otázka pro jiného specialistu. Takže z foniatrie rovnou na terapii?“ vtipkovala.

Fotogalerie
49 fotografií