Na internetu koluje video, kde zní hlas Moniky Absolonové a tvrdí, že se jí podařilo zhubnout dvacet kilo za měsíc, ovšem ne cvičením, ale díky určitému přípravku. Přitom zpěvačka a bronzová slavice žádnou reklamu nenamluvila, a když video objevila, nechápala. Hlas byl pravděpodobně napodoben pomocí umělé inteligence.

„Podvod! Někdo zneužil můj hlas! Prosím nahlaste je!“ napsala šokovaná Monika k videu.

Ke kauze se vyjádřila ještě na stories na instagramu. „Jedna dáma na instagramu mi poslala video z facebooku a tam normálně mluví můj hlas, že nějaké zázračné kapky na hubnutí. Prosím vás, je to podvod! Ale tam byl můj hlas.“

Absolonová už kontaktovala i právníka. „Já vůbec teď nevím, co mám dělat, tak jsem to poslala právníkovi. To opravdu jako umělá inteligence, jako že zneužijou Móňu? Mně to přijde úplný úlet. Tak jsem to nahlásila, kdybyste to viděli, tak to taky nahlaste, že to je podvod,“ nechala se slyšet na sociálních sítích.

Jelikož má na nich poměrně slušnou fanouškovskou základnu, hned se našli lidé, kteří jí urychleně napsali, že se snažili podvodné video nahlásit. Jenže Facebook vyhodnotil, že daná stránka nic neporušuje. 

„Je to strašné. Pro mě šokující. A budu zjišťovat, jaké další kroky můžu udělat. Ale přijde mi to jako nehoráznost,“ zhodnotila zpěvačka celou situaci pro iDNES.cz.

Vzhledem k vzestupu umělé inteligence se asi do budoucna nebude jednat o ojedinělý případ. Umělá inteligence již například pomohla oživit hlas Karla Gotta (†80), ovšem tam tak bylo učiněno se souhlasem vdovy Ivany Gottové (47), tedy v souladu s právem. Zato v případě Absolonové se jedná o nehorázný podvod. Rafinovaný je i v tom, že Monika v minulosti skutečně shodila přebytečná kila. Jenže v každém případě bez jejich „zázračného“ přípravku.

Video
Video se připravuje ...

Monika Absolonová: Na slavíka si musela počkat 22 let! David Turek

Fotogalerie
60 fotografií