Poslední porod prožíval Roman Vojtek se svou manželkou Petrou Vojtkovou krátce před loňskými Vánocemi, tudíž vzpomínky na celý proces narození dítěte má ještě v živé paměti. Co ale dodnes ze své hlavy stále nevymazal, je narození syna Nathaniela, kterého Petra porodila před třemi lety.

Podle Vojtka byl tento Petřin první porod trochu komplikovanější a časově náročnější. A trpěla při něm nejen rodící maminka, ale i on sám.

„Po těch devíti hodinách, kdy to fakt moc nešlo, už jsme byli na pokraji sil a žena, která ležela, se potřebovala vzepřít, aby byla výš při těch kontrakcích. A vždy když se vzepřela, tak jsem tam byl já, tak mě chytla kolem krku. Jenže tím zamezila přístupu krve a kyslíku do mé hlavy. A když už to bylo v závěru, tak ji to opravdu hodně bolelo a opravdu škrtila dost. A já jsem jí to samozřejmě neřekl, protože v té chvíli byl ten porod důležitější než to, že omdlévám. Opravdu to bylo jen pár vteřin škrcení, pak se mi zamotala hlava, kontrakce povolila, já jsem se rychle nadechl, zase jsem tam nahnal nějaký kyslík a za chvíli znova. Tohle trvalo asi půl hodiny. Pak jsme porodili, já jsem sebou plácl na zem a usnul jsem asi na půl hodiny. Takže jsem to pak vyspal,“ prozradil Vojtek v rozhlasovém pořadu Blízká setkání na ČRO Dvojka.

Jako čtyřnásobný tatínek si odnesl z porodního sálu mnoho zkušeností, ze kterých nyní čerpá v novém divadelním představení Otec v šestinedělí. „Byl jsem u čtyř porodů. Zažil jsem různé typy, to znamená klasický porod s epiduralem, císařský řez, zažil jsem i porod bez epiduralu, zažil jsem ten složitější, zažil jsem ten krásný, takže z toho čerpáme i do toho představení,“ přiznal herec.

Na poslední porod syna Vincenta má ale krásné vzpomínky. Vojtková si sepsala seznam přání, které lékaři u porodu respektovali, domluvili si dulu a tentokrát proběhlo vše hladce a bez komplikací.

Video
Video se připravuje ...

Rodiče v očekávání Roman a Petra Vojtkovi: Prozradili pohlaví miminka! David Turek

Fotogalerie
58 fotografií