Nabídka snů

Aleně tehdy bylo pouhých 19 let. Během natáčení se nejen zamilovala do krále Miroslava, tedy Vladimíra Ráže (✝77), takže se oba rozvedli a vzali. Dostala také nabídku snů od Jana Wericha (✝75): „Poslyšte, Vránová, vy máte tady vzadu na krku rozkošné mateřské znaménko. Potřebuju naivku, nešla byste ke mně do divadla?“ Tak mladá herečka získala angažmá v Divadle ABC a po jeho sloučení s celkem Městských divadel pražských v roce 1962 se na 30 let stala jednou z hereckých hvězd silně obsazeného souboru.

Další filmovou princeznu, Dišperandu, si zahrála v roce 1956, kdy natočila pohádku Hrátky s čertem. Pro tuto postavu si sama prosadila legrační mikádo s krátkou ofinou. I v této pohádce hrál její manžel Ráž, tentokrát pekelníka doktora Solferna.

Milující rodina

Jejich jediná společná dcera Markéta Rážová (✝55) propadla alkoholu a zemřela jako bezdomovec v lednu 2014. Herečka ale naštěstí nezůstala sama. Často ji navštěvuje vnučka Antonia Tereza Nyass (42), která zpívá s Yellow Sisters. „Babička je boží. Miluje mě, manžela i všechny naše děti. Sneseme jí modré z nebe,“ tvrdí Tereza. Alena je díky ní i trojnásobnou prababičkou! „Mám radost z toho, jak rostou tři synové mé vnučky Terezy. Jen občas smutním, že se tak děje nějak moc rychle...“ přiznává Vránová.

Nejstarší pravnuk Samsidin (19) si jako malý zahrál v seriálu Krejzovi. Babičku Alenu chtěla dokonce přestěhovat i do svého rodinného domku. Ta ale odmítla, prý dokáže být stále soběstačná a potřebuje také klid.

Při životě ji drží práce 

V posledních letech se Vránová potýkala s vleklými zdravotními problémy. Má dvě totální endoprotézy kyčlí. V roce 2012 si při nešťastném pádu zlomila obě ruce v zápěstí. Krátce po 90. narozeninách upadla a ošklivě si zranila nohu, což je v tomto věku vždy hodně nebezpečné. Delší dobu se léčila v rehabilitačním ústavu Malvazinky, ale statečně zabojovala, pilně rehabilitovala a opět se začala objevovat ve společnosti. Vrátila se také k práci – skvělým způsobem načetla audioknihu Vlastní životopis Agathy Christie (†85). „Práce mě drží při životě,“ tvrdí herečka, která letos v červenci oslavila 91. narozeniny.

Animovaný návrat

V listopadu příštího roku by se do kin měla dostat zcela nová animovaná verze Pyšné princezny. Prý tam nebudou chybět oblíbené scény ani hlášky. Animovaný film vzniká v česko-polské koprodukci.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční klasika v novém: Pyšná princezna jako animák CinemArt, idh

Fotogalerie
37 fotografií