Ke své nejslavnější a skoro jediné roli se dostala náhodou. Režisér Martin Frič (†66) ji na poslední chvíli vytáhl z komparzu, protože původní princezna Miriam Hynková (†77) před natáčením vážně onemocněla. Zatímco jiné herečky by z úspěchu vytěžily maximum, Kyselková vyměnila popularitu za život v ústraní. Už v době natáčení byla na začátku těhotenství. „Po narození Ondřeje jsem se vzdala kariéry jen proto, abych se mohla starat o něho a manžela,“ nechala se slyšet.

Do rodinného rozpočtu místo herectví tak přispívala honorářem za sestavování panáčků, které dodávala jednomu výrobnímu družstvu. A pak skončila jako vrátná na strahovských kolejích. 

„Chtěla jsem, aby žili jako v bavlnce. Od Petra jsem se za to ale dočkala jen samého zahýbání a ponižování. A syn? Ten se na mne nakonec vykašlal a jenom mě ždímal,“ konstatovala Marie hořce nedlouho před smrtí s tím, že Haničinec jí byl 15 let nevěrný a ještě na ni žárlil. Kvůli chlapům i roli princezny Lady. Oporu bohužel nenašla ani v synovi, který se neměl k práci, holdoval alkoholu i drogám a věčně měl hluboko do kapsy.

„Kdybych chcípla, tak Ondřejovi je to úplně jedno,“ prohlásila Kyselková, když jí bylo 80 let. V té době už o synovi neslyšela přes tři roky. „Ondřej se nám s Petrem prostě nepovedl,“ netajila se bývalá kráska.

Manželství s Haničincem nebylo pro Marii naštěstí poslední. Druhý svazek s o 12 let mladším zubařem vydržel celých 40 let! Bohužel poslední roky tohoto vztahu šťastné nebyly, partner umíral dlouho a bolestně na rakovinu. „Byl o dvanáct let mladší než já, ale nevzpomínám na něj jako na pěkného junáka. Vždycky ho vidím na té smrtelné posteli. To mě pronásleduje. Kdykoli procházím naším společným pokojem, pokaždé se podívám tím směrem, kde ležel, a vždy se mi vybaví ty zoufalé oči. Od té doby jsem ve společném loži nebyla,“ vylíčila. Na svůj smutek naštěstí nebyla sama a dělila se o něj s dcerami Alžbětou a Žofií.

V klidu neprožila ovšem Kyselková ani poslední roky života. Trápily ji tak šílené bolesti zad, že skončila na psychiatrii v Bohnicích a pohybovala se jen pomocí chodítka. Po vleklých zdravotních problémech byla 21. ledna 2019 nalezena mrtvá ve svém bytě.

Brutální bolesti, vozík, psychiatrická léčebna...

Problémy se zády začaly už v době, když byla zaměstnaná jako vrátná strahovských kolejí. „Pořád to šlo. Před osmi lety to už ale bylo neúnosné a šla jsem na operaci,“ řekla Blesku v roce 2016. Nesnesitelné bolesti zad vyústily v operaci, ploténky si ale po čase začaly sesedat, tlačily na nervy a herečka přestala chodit. Zrovna v období, kdy slavila 80. narozeniny.

Nepomáhaly ani prášky, bohužel už ani hole. Herečka přestala vycházet z domu a pohybovala se jen díky chodítku. O rok později se navíc přidal i zlomený krček, který si tři a půl měsíce léčila v Nemocnici nad Petřínem. I po léčbě nicméně zůstala upoutána na invalidní vozík.

Před koncem roku 2017 nevydržela její psychika a musela být převezena na psychiatrickou léčebnu v Bohnicích. „Paní Kyselková u nás byla tak na měsíc až dva už několikrát. Poté, co podstoupila operaci krčku, má už velké potíže s pohybem, a hlavně s psychikou,“ řekl tehdy deníku Aha! informovaný zdroj z léčebny.

Labilní povahu mohla Kyselková i podědit po svém otci - významném brněnském architektovi Mojmíru Kyselkovi (†72). Celá rodina musela podle její sestry Zuzany čelit otcovým prudkým změnám nálad, střídavým záchvatům zuřivosti a lítosti.

Pohádku PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU můžete vidět letos 24.12. od 16:40 na TV Seznam, opakování proběhne tamtéž v úterý 26.12. od 20:10 a 27.12. od 14:55.

Video
Odemknout video

Skutečný život Princezny se zlatou hvězdou. Těhotenství v nejméně vhodný okamžik a jizva na památku Videohub

Fotogalerie
74 fotografií