Mistr basů Karel Vágner (81) vzpomínal, že když točil Karlu Hálovi (†74), jemuž se přezdívalo Mr. Swing, desku Dívka toulavá, potřebovali druhý hlas. „Zavolal jsem Karlovi, zda by se toho neujal, a on mi nabídl, že přijede hned. Vůbec nemluvil o žádné smlouvě a o honoráři, rovnou to nazpíval,“ prozradil deníku Aha! Vágner. „Když jsme měli hotovo, posílal jsem všechny domů. A řekl jsem, že už zbývají jen sbory. Karel se otočil ve dveřích, a řekl, abych nikoho nesháněl, že to všechno natočí sám. Hála je tak jediný, kdo má sbory od samotného Gotta,“ dodal hudební skladatel a producent.

Kniha autorky Alky Hájkové (59) jako jedna z mála vychází se svolením vdovy Ivany Gottové (47). Křest moderoval Slavíkův kmotřenec Patrik Rokl (56). „Vzal jsem si na to sako od Karla. Věnoval mi jich asi dvacet, dosud je všechny opatruju jako oko v hlavě,“ přiznal dýdžej. Jeho matka Giovanna Fassati Roklová (82) zase přišla v placaté čepici s červeným dýnkem, v níž vypadala jako výpravčí. „Přivezl mi ji Rudlíček, když s Karlem jednou koncertovali v Německu. On miloval vlaky a znal všechny jízdní řády nazpaměť,“ dala k dobrému vdova po klavíristovi Rudolfu Roklovi (†55).

Malíř Kristian Kodet (75): Malování pro radost

Gott byl nejen zpěvák, ale také malíř. Kristiana Kodeta se proto ptával, co říká jeho obrazům. „Říkal jsem mu, že nejdůležitější je, aby mu ta práce přinášela radost,“ přiznal Kodet. Prozradil, že koupil ve Velkém Meziříčí, kde má v paláci na náměstí Muzeum tří Kodetů, ještě jeden dům. Dcera v něm bude mít dole starožitnosti a nahoře bude bydlet.

Šéfkuchař Jaroslav Sapík (71): Léčil se mým sýrem

Vyhlášený šéfkuchař se podělil o vzpomínku, která souvisí s jeho profesí. „Karel miloval kozí sýr s naším lehce pikantním domácím pampeliškovým medem. Měl na něj chuť, i když už ležel v nemocnici, a Ivanka pro něj poslala dokonce několikrát,“ zdůraznil Jaroslav Sapík.

Fotbalista Antonín Panenka (74): Místo míče vykopl lakýrku!

Slavíkovi nebylo cizí ani fotbalové hřiště. Fotbalový internacionál Antonín Panenka hrával s Gottem kopanou v klubu Amfora. Zpěvák byl čestný výkopář. Při výkopu ale jednou místo míče letěla do vzduchu jeho nablýskaná lakovka. „To je moje specialita, s míčem to umí každý,“ okomentoval to Karel pohotově.

Video
Video se připravuje ...

55 let od tragické nehody slavného českého orchestru v Mongolsku: Karel Vágner přežil smrt šesti kamarádů! Petr Macek

Fotogalerie
34 fotografií