„Tam nejsou žádné zákazy a žádnej bol a všude hraje se tam jenom pravej rokenrol,“ napsal Krečmar hned do první sloky. To byla jeho představa o nebi, kam se před deseti dny odebral.

Kamarádů ubývá

V evangelické modlitebně na pražských Vinohradech se včera sešlo hodně Eduardových vrstevníků a přátel. Nechyběli Václav Neckář (80) s bratrem Janem Neckářem (74), který vděčí Krečmarovi např. za velehit Mýdlový princ. Název nese i velmi úspěšný muzikál. „Kácí se už v našem lese. Kamarádů bohužel ubývá,“ řekl Blesku smutně skladatel Karel Vágner (81). Rozloučit se přišla také prezidentka Kapky naděje Vendula Pizingerová (51), scenárista Ivan Hubač (70) či zpěváci Jitka Zelenková (73) a Ondřej Provazník (27), kteří vyprovodili zesnulého textaře zpěvem.

Pozdní příchod

Když už byli všichni usazeni do lavic a pohřeb začínal, se zhruba patnáctiminutovým zpožděním dorazila Dáda Patrasová (67). K rakvi ještě přinesla květinu a pospíchala si sednout do jedné ze zadních řad, zatímco její manžel Felix Slováček (80) seděl s připraveným saxofonem osamocený v lavici zcela vpředu. A když pak hrál skladbu Sen kovbojů ze seriálu Zdivočelá země, Dáda skrápěla obřad slzami velkými jako hrachy. Možná kvůli vzpomínkám na Krečmara, možná proto, že žije v neustálém nezměrném strachu o vlastní dceru Aničku, která v pouhých 28 letech čelí dalšímu ataku agresivní rakoviny. „Modlíme se za Aničku každý den,“ svěřil Blesku táta Felix.

Ruku v ruce

A jestliže s Dádou na poslední rozloučení s Eduardem Krečmarem přišli každý sám, domů odcházeli spolu ruku v ruce. Společnou sílu, víru a jednotu rodiny teď Anička v boji s hydrou potřebuje ze všeho nejvíc.

Vdova vs. exmanželka

Smuteční obřad organizovala vdova, Krečmarova třetí žena, o 29 let mladší Ildika Viktorivna Krečmarová. Rodilá Ukrajinka prožila s hitmakerem posledních 12 let. V roce 2011 je oddal jako zastupitel skladatel Zdeněk Barták (69), který dorazil i se synem Danielem Bartákem (42). Edova předchozí manželka, publicistka Zdena Krečmarová, na smuteční obřad nepřišla.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Eduarda Krečmara Blesk TV

Fotogalerie
65 fotografií