„'Proč taháte ty gumy?' - 'Protože když jsem je chtěla tlačit, šlo to blbě!',“ vtipkovala na sociální síti moderátorka Lucie Výborná s tím, že už fakt neví, co na podobné dotazy odpovídat. Ale ruku na srdce, koho by nepřekvapil pohled na křehce působící brunetku, která v rámci přípravy na náročnou túru denně nachodí po lese během 4 dnů v týdnu každý den 16 až 20 kilometrů a za sebou přitom vleče dvě pneumatiky? Jejich váha prý není důležitá - důležitější je jejich odpor v tahu.

Tato dáma, jejíž hlas je neodmyslitelně spjat s pořadem Host, je totiž nadšenou skialpinistkou a horolezkyní. Už v roce 2019 strávila 3 týdny na Antarktidě, kde na lyžích sjížděla nejvyšší horu Mount Vinson, v lednu letošního roku v Himalájích. Nyní se chystá na pól znovu, plánuje zdolat Messnerovou cestou, tisíc kilometrů... a rozhodně nepodceňuje přípravu. Kromě pneumatik také vybíhá třeba po branických schodech a lecjaký sportovec by jí mohl její fyzičku závidět.

Video
Video se připravuje ...

Moderátorka Lvů Lucie Výborná: Jak reagovala na kritiku, že večer byl trapný? Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Pár týdnů před expedicí už má za sebou i třeba podškrábnutí náležitých lejster s dlouhým seznamem rizik, která jí v Antarktidě hrozí. „Smrt umrznutím, smrt vyčerpáním, smrt následkem pádu do trhliny, omrznutí, ztráty orientace, halucinace, nemožnost záchrany… a k tomu jsem ve smlouvě ještě musela podepsat, že se ani moje děti, ani moje širší rodina nebude s firmou soudit, kdyby se mi něco stalo,“ popisuje na blogu na Českém rozhlase, co je jejím „nepravidelným deníkem“.

Rovněž musela potvrdit, že je po fyzické stránce zcela zdravá, navštívit echokardiografii a doufat, že pak na místě nenastanou žádné nečekané zdravotní problémy, jelikož na Antarktidě si člověk záchranku nezavolá. Dobyvatelé pólu nesmí mít žádné zuby moudrosti, které by je mohly nečekaně rozbolet, a nemůžou mít dokonce ani slepé střevo, které by se mohlo zanítit (což by pak bez řádného ošetření mohlo končit smrtí). Z toho všeho je více než jasné, že Výbornou čeká hodně náročná „dovolená“...
Fotogalerie
40 fotografií