Byly mu pouhé tři roky, když mu zemřela maminka. Podlehla tuberkulóze. „Tatínek se sice pět měsíců po její smrti znovu oženil, ale měsíc po veselce se zastřelil. S maminčinou smrtí se prostě nedokázal vyrovnat,“ popisoval tragický začátek svého života herec Bořivoj Navrátil. Jeho i bratra proto v dětství vychovávala teta. Jeden by řekl, že to by v životě už mohlo stačit. Jenže bohužel, neštěstí jako kdyby se na herce, jenž zazářil třeba v Návštěvnících, lepilo. Další si Navrátila našlo na konci osmdesátých let...

Tehdy málem zemřel on sám, a to dokonce při práci. Jednalo se o natáčení nepálsko-slovenského snímku Sagarmatha (1988), který byl o horolezecké expedici usilující o dobytí nejvyšší hory světa, Mount Everestu. „Natáčelo se v autentickém prostředí a já jsem hrál jednoho ze dvou, kteří na vrchol Everestu opravdu dosáhli. Jenže mě ve výšce 5400 metrů postihla výšková nemoc,“ popisoval herec.

Během ní houstne krev, dochází k otoku... a může končit i smrtí. Jediná možnost, jak přežít, byla dostat se do tábora níže, ale kvůli složitému terénu to nešlo... „Nebýt našeho expedičního doktora, čekala mě jistá smrt. Dostával jsem infuze, prášky a kyslík. Pak jsem s oboustranným zápalem plic slézal na hřbetě jaka a koně do údolí,“ vyprávěl Navrátil. Tím ovšem horolezecká anabáze nekončila...

Video
Video se připravuje ...

Bořivoj Navrátil hrál v kultovním seriálu Návštěvníci předsedu Světové rady. Youtube.com

„V Praze jsem se pak musel podrobit ještě třem operacím a půl roku jsem ležel v nemocnici,“ říkal herec, kterému tehdy byla mimo jiné odoperována i část střev. Právě zde byly položeny základy i jeho následujícím zdravotním problémům.

Nepřidalo mu ani neúspěšné manželství. S jedinou manželkou se rozešel kvůli dlouhému odloučení, když dostal angažmá v pražském Národním divadle a jeho žena i s jediným synem Kryštofem (58) zůstala na Moravě. Znovu se pak Navrátil už nikdy neoženil.

V 77 letech pak na něj udeřila rakovina - konkrétně tlustého střeva. „Je štěstí onemocnět tak pozdě. S koncem počítám,“ prohlašoval Navrátil statečně. Ale bojoval. „Kdybych směl, spáchal bych sebevraždu. Ale máme to v rodině a já nechci, aby si syn myslel, že jsme nějak zatížení,“ nechal se slyšet. Podstoupil operace i chemoterapie, na čas sebral síly, a dokonce se vrátil k natáčení seriálu Ulice. Točil i film Školní výlet. Premiéry se ale už nedočkal. Vážné nemoci podlehl 31. října 2011.

Potýkáte se s problémy? Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc.
Linka první psychické pomoci, nonstop a zdarma: 116 123
Linka bezpečí pro děti a mládež, nonstop a zdarma: 116 111

Fotogalerie
41 fotografií