Diváky rozesmíval svými eskapádami často až k slzám, sám ale nad sebou v ústraní plakal hořce a doopravdy. Jiří Wimmer si navzdory přízni publika připadal zoufale osamělý a nedoceněný. Na své čím dál častější deprese znal jediný „lék“, a to alkohol. Dopřával si ho hojně, až to začalo vadit v jeho herecké práci. Když v Dejvicích v lednu 2001 zahynul pod koly autobusu, měl v krvi 2,5 promile.

„Nebyl opilec, byl jen nešťastný,“ bránil i po letech svého hereckého kolegu Karel Černoch (†64). Pracovali spolu ve dvojici skoro třicet let a jejich scénky z pořadu Možná přijde i kouzelník, ze zábavného cyklu Jiřího Lábuse (73) a Oldřicha Kaisera (68), vstoupily do dějin. Jenže pak rozlítostněný Wimmer zase ztratil správné pracovní tempo a koukal sklenicím na dno. „Jirka byl příliš uzavřený, nedokázal si sám pomoci ve slabých chvilkách,“ domníval se Černoch.

Wimmer prožíval klasický příběh komika, který rozdává radost, a sám se topí v depresích. Na jedné straně vymýšlel legraci, na straně druhé padal čím dál níž nejenom do hlubin duševní nemoci, ale i závislosti na alkoholu. Čas od času se ale talentovaný herec a scenárista přece jen sebral. Léčil se pod odborným dozorem a pak dokázal i několik měsíců abstinovat. Jenže když se znovu prohloubily osobní starosti například s partnerkou, zase je řešil basami piva.

Jindy zase stačilo, když mu někdo „nabídl“ skleničku. „Bylo to silnější než on. Mluvil jsem s několika lékaři a ti mi řekli, že alkoholismus je těžko léčitelná nemoc. Člověk musí především změnit prostředí. A to Jirka nemohl... Pohyboval se neustále mezi lidmi, kteří ho zvali na pivo, byl v bludném kruhu. A já jsem s ním zase tak často nebyl, abych ho uhlídal,“ stýskal si Černoch, jenž svého kamaráda přežil o pouhých šest let – podlehl zákeřné rakovině.

Jiří Wimmer se trápil prací a nebyl šťastný ani v osobním životě. Dvakrát se oženil... a dvakrát zase rozvedl. Třikrát se neúspěšně pokusil o sebevraždu a poznamenala ho i těžká autonehoda, kterou měl v 80. letech. Tehdy usnul za volantem a naboural do stromu. Říkalo se, že u něj stáli všichni svatí a přežil snad jenom zázrakem. 25. ledna roku 2001 ale už takové štěstí neměl...

I před svým skonem si totiž dal pár půllitrů. Pod vlivem alkoholu pak nešťastně přecházel silnici mimo přechod na Vítězném náměstí v Praze-Dejvicích, údajně dokonce přelézal zábradlí a připletl se do cesty projíždějícímu autobusu. Jeho zranění byla natolik fatální, že byl na místě mrtev. Zůstala po něm dcera Míša, kterou měl se svou bývalou manželkou Sváťou.

Fotogalerie
30 fotografií