Jan Tříska, slavný filmový učitel Igor Hnízdo z Obecné školy, spadl z Karlova mostu v sobotu 23. září 2017 kolem čtvrté hodiny odpoledne. Později vyšlo najevo, že před pádem posedával na zídce mostu nebo stál u jedné ze soch. V prvním případě ho upozornila kolemjdoucí, v druhém ochranka Karlova mostu, aby byl opatrný a slezl. Třetí pokus vylézt na most se ale legendárnímu herci nepovedl... a on spadl do řeky.

Z výletní lodi, která zrovna plula kolem, pro něj do Vltavy skočili dva Poláci a bezprostředně mu poskytli první pomoc. Do několika minut byla na místě jak hlídka policie, tak záchranka. Tříska byl převezen do nemocnice, kde svým zraněním o dva dny později, tedy v pondělí 25. září, podlehl. Zemřel, aniž by opět nabyl vědomí a řekl, co ho k tomuto chování vlastně vedlo. Následovalo policejní šetřování, příslušné orgány však po prověření jeho tragického pádu do Vltavy nezjistily žádný trestný čin.

Ihned po jeho smrti se vyrojila řada spekulací, proč osmdesátiletý herec po mostě vůbec lezl, proč z něj neslezl ani poté, co byl několikrát upozorněn na své riskování. Přestože došlo na spekulace o sebevraždě, herec, režisér, a dokonce i spisovatel a scenárista Jiří Mádl (36), s nímž měl Tříska bez přehánění hned následující den začít natáčet nový film, měl docela jiné vysvětlení. „Vymstil se mu jeho rituál, který dělal před natáčením každýho novýho filmu,“ vysvětloval tvůrce. „Několikrát mi říkal, že vždycky chodí čerpat sílu a prosit o štěstí na Karlův most, kde sahá na sochy...“ 

Zastavení už rozjetého vlaku příprav stálo filmaře značnou část filmového rozpočtu. Ten požadovali po pojišťovně Dürl & Partner, která film pojistila a škodu v plné výši uznala a zaplatila. Podle informací Blesku z ledna 2019 se jednalo o sumu 3,5 milionu. „V Česku není zvykem pojišťovat herce. U snímku Na střeše se to ale velmi vyplatilo. Bez toho by film jen těžko vznikl,“ prozradil s odstupem času zástupce firmy Tomáš Pak s tím, že Tříska byl pojištěn na úraz i smrt.

Vyplacení částky by bylo ohroženo pouze tehdy, kdyby Tříska z mostu skočil o své vůli. „Kdyby v závěru policejního protokolu stálo, že šlo o sebevraždu anebo o nezodpovědné chování, a tím pádem o porušení smlouvy, byl by s plněním pojistného problém,“ připustil Pak. Jenže to se nestalo, všechno to byla skutečně jenom velice nešťastná náhoda... Mádl poté, o několik měsíců později, svůj film natočil s novým hercem. Třískovu roli profesora Rypala převzal Alois Švehlík (84).

Fotogalerie
35 fotografií