Eliška Křenková ve filmu Matěje Chlupáčka dostala hlavní roli Heleny, manželky Továrníka, kterého ztvárňuje Ladislav Hampl. Společně mají vizi vybudovat nové město v Tatrách, ale plány jim překazí nalezené mrtvé novorozeně hermafrodita v jejich továrně. Helenu jakožto těhotnou ženu těsně před porodem přemůže strach o vlastní dítě. Rozhodne se proto zjistit, zda za smrtí dítěte nestojí to, co vyrábějí ve fabrice.

Na scénář herečka okamžitě kývla a ihned se na svou roli začala bedlivě připravovat. „Před natáčením jsem měla půjčené tréninkové bříško, s nímž jsem normálně fungovala, protože jsem se bála, abych nevypadala, že mi ho ráno nasadili v maskérně. Já jsem si to zkoušela, jsem s tím i spala, dokonce jsem s tím bříškem odjela i na pár dní do Itálie,“ přiznala Křenková s tím, že její hlavní cíl bylo se naučit s břichem přirozeně pohybovat.

Přípravy nepodcenil ani její kolega Ladislav Hampl. Ten kvůli roli pana Továrníka nastudoval několik knih a musel své postavě přizpůsobit také svůj vzhled. Před každým natáčením strávil několik hodin v maskérně, kde mu nanášeli složitou protetickou masku.

Kvůli masce museli dokonce odkládat obědové pauzy, aby se v horkých letních dnech maska neroztekla. „S tou maskou nemůžete jíst celý den, pijete jen brčkem a její příprava trvala čtyři hodiny každý natáčecí den. Hovořit nebo hrát s tou maskou je trochu složitější, protože to člověku vezme trochu mimiky,“ prozradil Hampl s tím, že ač od začátku věděl, že bude náročné v masce hrát, rozhodl se, že pro takovou roli to vydrží. I samotný maskér ho před maskou varoval, ale herec se nenechal zlomit. Nakonec byl rád, že tak učinil a s maskéry dostáli podoby osoby, kterou Hampl ve filmu ztvárňoval.

Video
Video se připravuje ...

Úsvit: Podívejte se, jak vznikaly masky.  2Media

Fotogalerie
38 fotografií