Mezi těmi, které zvolily variantu „na Fridu", byla i Marta Jandová (49). Ta navíc šaty a účes doplnila rekvizitou, a po zahradě svého táty se tak procházela s malířským náčiním v ruce. Ani tak prý ale mnozí nebyli schopni rozklíčovat, koho má Marta znázorňovat. „Vzala jsem si i štětec, ani tak mě ale někteří nepoznali,“ posteskla si Blesku Marta Jandová. Ta se přitom jako legendární mexická malířka nejen oblékla, ale i nalíčila a nezapomněla si k tomu přimalovat na kořen nosu výraznou spojnici obočí. Na knír, díky kterému si malířku mnozí hned vybaví, si ale Marta Jandová netroufla. „Je tady spousta fotografů. Kdyby se pak za pár let ty fotky použily, všichni by si řekli, že Jandová měla už tenkrát kníra. Lidi jsou zlí, takže jsem si radši udělala jen to obočí,“ vysvětlila svůj pohled na věc zpěvačka.

To manželka hostitele Alice Jandová (41) si při volbě outfitu žádnou známou osobnost nevybrala. „Volila jsem kostým tak, aby byl hodně barevný. Nevtělila jsem se ale do nikoho slavného, jsem nějaká mexická vesničanka,“ pojmenovala svůj převlek Alice Jandová. V průběhu večera a s postupující dobrou náladou nicméně manželka Petra Jandy využila příležitosti a nechala si pomalovat obličej. Tím se proměnila v krásnou a zároveň strašidelnou ženskou kostru v šatech a make-upu známou jako La Calavera Catrina – nejznámější postavu mexického svátku Día de la Muertos, tedy obdoby českého Svátku zesnulých. V Mexiku před lety strávila Alice Jandová desetidenní dovolenou a k zemi si vytvořila vřelý vztah.

„Byla jsem tam na poznávačce. Objížděli jsme pyramidy, kde žili Máyové. Miluji mexické jídlo. Nemám ráda pálivé, ale fajitas, guacamole dip a quesadillu, to miluji,“ svěřila rockerova žena. Čemu se ale už do konce života Alice bezpečně vyhne, je stříbrná tequila. Stačil k tomu jeden večer, jelikož v jeho průběhu vystudovaná porodní asistentka vypila tři čtvrtě lahve pro Mexiko tak typického alkoholického nápoje. 

Mexickou jízdu na své zahradě si pořadatel Petr Janda užil střídavě s pivem a s kytarou v ruce. S požadovaným dress codem šel muzikant samozřejmě příkladem. „Po manželce jsem chtěl, aby mi vybrala pončo, a klobouk jsem dostal od Marty,“ prozradil frontman kapely Olympic, za kterým sombrero doputovalo až z Mexika, které Marta navštívila celkem třikrát. Pozvání rodiny Jandových přijali kromě jejích členů Dominik Hašek (58) s partnerkou Lenkou a synem Honzíkem (21 měsíců). Věhlasného někdejšího brankáře přítomní bezpečně poznali, až když si sundal z hlavy obrovské sombrero. Stejně jako i v minulých letech, i tento rok, dorazil kardiochirurg Jan Pirk (75), kterého si mnozí pamatují z večírku, jehož tématem bylo „naruby“.  Věhlasný lékař tehdy zaujal, když v manželčiných šatech odhalil štíhlounké nohy. Předepsaný dress code Jan Pirk dodržel i letos v případě Mexika. Pončo oblékl a slamák nasadil i Jakub Kohák (48). 

Fotogalerie
58 fotografií