Katafalk s rakví Pavla Žura byl vystaven na pódiu už od rána, od deseti hodin dopoledne mohli přicházet lidé a pokládat k rakvi věnce a květiny. V pravé poledne pak začal smuteční obřad a poslední rozloučení, při kterém vystoupil i Dětský pěvecký sbor Vrabčáci, kterého byl Žur dlouhá léta sbormistrem. Během vystoupení se některé děti dokonce neubránily slzám.

„Pavel byl nezaměnitelná osobnost, člověk, který vzbuzoval emoce a nebyl nikomu lhostejný,“ uvedla pro Jablonecký deník.cz náměstkyně primátora Jana Hamplová. „Za to skoro čtvrt století vytvořil z jabloneckého divadla doslova vzor pro všechna ostatní divadla na menších městech,“ dodala.

Podle všeho Pavlu Žurovi náhle selhalo srdce. To, které měl vždy připravené pro dobrou věc. Scéně šéfoval od roku 1999, přivedl sem na jeviště mnoho význačných umělců. Vedle již zmíněné Lucie Bílé také například Magdalénu Koženou, Petera Dvorského nebo Evu Urbanovou. Rádi sem se svými inscenacemi jezdili herci nejen z pražských, ale i dalších divadel. Hlavně díky milému a vstřícnému řediteli.

Naposledy se Žur v pátek 23. června vyjádřil k zastupitelstvu, které se konalo den před tím. Podle Jabloneckého deníku.cz ho rozzlobila neúčast města v Letní hokejové škole. „Investice do dětí se vždy městu vrátí. Tradice hokejové školy byla vždy podpořena i těmi, kteří dnes hlasovali proti. Nevím, proč mají najednou jiný pohled,“ mínil Žur, který byl také členem zastupitelstva. 

Video
Video se připravuje ...

Novinky pro motoristy. Našli v troskách ponorky ostatky? A Russel Crowe je ve Varech Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters

Fotogalerie
11 fotografií