Chronický zánět sedacího nervu. To by důvod, proč zpěvačka nechodila na veřejnost a ani neopouštěla byt. Zánět jí způsoboval silné bolesti a také ji omezoval v pohybu. Musela se věnovat léčbě a rehabilitacím. 

„Má to holka hrozně těžký a hodně to s ní zacloumalo. Ani se nedivím, ona totiž může jen stát nebo ležet. Vlastně se vůbec nemůže posadit,“ politovala tehdy svou kolegyni Marta Kubišová (80).

„Bolí mě nohy, v kříži mám bolest, chodím s berlemi, mám kvůli tomu nervové tiky, ale nejhorší je sedět. Nemůžu sedět delší dobu, to je to nejhorší. Proto teď vůbec nevystupuji, nechodím do divadla, nejezdím na výstavy ani do kina, jsem tady, doma,“ popsala na konči března v rozhovoru pro časopis Týden svůj stav.

Navzdory svému stavu si Přenosilová udržovala pozitivní přístup k životu a věřila, že se jí podaří zotavit. I přes svůj omezený pohyb byla ve spojení s přáteli a kolegy ze světa hudby. Pravidelně si telefonovala hlavně s Martou Kubišovou, další legendou české hudební scény.

Chronický zánět sedacího nervu

Jde o nejdelší nerv v těle, a pokud dojde k jeho podráždění, může způsobit silnou bolest, brnění a necitlivost. Příčinou chronického zánětu může být sedavý způsob života, nadměrná fyzická námaha, zranění, nevhodné držení těla či obezita.

Léčba zahrnuje zejména změny v životním stylu, pravidelný pohyb a cvičení na posílení svalů, úprava držení těla. V některých případech mohou být předepsány léky proti bolesti, fyzioterapie nebo masáže. Pokud se stav nezlepší, je nutná operace.

Video
Video se připravuje ...

Přenosilová, Kaplicky, Janda: Bobkovi přátelé vzpomínají Jan Jedlička, David Turek

Fotogalerie
32 fotografií