V rámci projektu Blesk Advent Challenge se Marta s Markem spojili a vyzvali čtenáře Blesku, aby zaslali pejskům v nouzi hmotnou pomoc. Přísným kritériím redaktorek Blesk tlapek vyhověl útulek Psí senioři v nouzi. A předání se nyní zúčastnili i oba zpěváci. Bylo to vůbec poprvé, kdy se setkali tváří v tvář.

Ruka do ohně

„Když se jednalo o možnosti být u předání, neváhala jsem ani minutu. Mám tu čest být patronkou Blesk tlapek. Po devětadvaceti letech televizního pořadu Chcete mě jsem našla projekt, do kterého se mohu zapojit,“ svěřila Marta Kubišová, jejíž jméno je synonymem pro pomoc opuštěným pejskům a dalším mazlíčkům. „Víte, ono je dnes velmi důležité si prověřit, s kým spolupracuji. Podvodníků je moc, ale Blesk tlapky už jsou prověřeny a dávám za ně ruku do ohně. S redaktorkami jsme často v kontaktu a řešíme různé problémy zvířátek,“ prozradila držitelka tří Zlatých slavíků z konce 70. let (a čtvrtého upřeného z roku 1970).

Do puntíku

Do výzvy se zapojil i Český slavík z posledních dvou let. „Šel jsem do toho s tím, že budu mít možnost na vše dohlédnout a budu také u předání. Blesk tlapky vše do puntíku splnily a je radost zapojit se do takové pomoci se svým jménem,“ přiznal Ztracený, který doma na Šumavě sám pejska nemá. „Syn i partnerka by si ho moc přáli, ale je důležité při pořizování být zodpovědný a vědět, zda budu moci poskytnout kvalitní domov a hlavně čas dalšímu členu rodiny. Jednou ale pejska určitě mít budeme! Zatím nám musí stačit ten od mých rodičů...“ dodal zpěvák.

A spolu s Martou vzkazuje čtenářům Blesku: „Děkujeme všem, co se zapojili!“

Proč Psí senioři v nouzi?

Reportérky Blesk tlapek navrhly věnovat sbírku spolku Psí senioři v nouzi, který funguje na bázi dočasných domovů. „Dělají velice záslužnou práci. Spolupracují s útulky, ze kterých si berou do dočasných péčí, tedy do svých domovů, pejsky, kterým pobyt v kotcích nesvědčí. Ať už proto, že byli doposud se svými bývalými majiteli zvyklí žít v bytě na gauči, nebo jen proto, že jsou krátkosrstí a v kotci je jim zima,“ vysvětlila reportérka Jana Ulrichová. Spolek se navíc specializuje na psí staroušky, o které se zájemci zrovna nehrnou. Léčí je, socializují je, a protože věří, že i starší psi mají ještě šanci na šťastný život, hledají jim i nové domovy. „Má to smysl. Rádi jim v tom formou reportáží pomáháme,“ dodala její kolegyně Kateřina Bokrová Lang.

Blesk tlapky na Vypichu: Největší psí festival

Hry, soutěže a spousta zábavy! Takový bude Festival Blesk tlapek, který proběhne 3. června od 11:00 do 18:00 opět na louce v Praze na Vypichu. Představí se na něm útulky a záchranné spolky, jejichž zástupci přivedou i pejsky k adopci. Vstup je pro všechny ZDARMA! „Po loňském ročníku nemůžu chybět. Takhle si já představuji psí ráj, tolik pejsků pohromadě! I podruhé jsem patronkou a asi jsem musela být moc hodná, že jí smím být. Ona je to totiž velká radost smět být u toho,“ raduje se Kubišová.

Video
Video se připravuje ...

Blesk advent challenge: Marek Ztracený: Pošlete krmení opuštěným zvířátkům! David Turek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
48 fotografií