„Mám velkou radost, vždyť Lenka je takové moje dítě! Moc jí, ale i nám tento mezinárodní úspěch přeju. Jsem na ni hrdý,“ netají legendární zakladatel Semaforu.

Poté, co vystudovala konzervatoř, emigrovala Lenka do Dánska a posléze do Kanady. V zahraničí se také vdala a přijala jméno manžela – Lichtenberg. Živí se muzikou a vydělává miliony. Z letošních kanadských hudebních cen Juno Awards, které se vyhlašovaly v tomto týdnu, získala hlavní trofej za Nejlepší globální (světové) album roku. „Byla jsem přesvědčena, že mám skoro nulovou šanci. Všem jsem říkala, že už jenom ta nominace je pro mě velká výhra a ať nejsou zklamaní, protože rozhodně nevyhraju. No a to, že jsem opravdu vyhrála, je neuvěřitelné! Stále nemám slov, ale jsem naplněna láskou a vděčností,“ neskrývá Lenka svou radost.

Oceněna byla za album Zloději snů (Thieves of Dreams) s podtitulem Písně tajemné básnířky Terezína. Její babička Anna Hana Friesová totiž strávila dva a půl roku v Terezíně, kde napsala 65 básní. Lenka je nedávno objevila a rozhodla se, že jejich kvalita vyžaduje, aby byly představeny světu. Zhudebněné básně jsou provokativní, překvapivé, upřímné. A snadno, i když nepřímo, prozrazují, že byly napsány pod tíhou holokaustu. Lenka tedy dala babičce tam nahoru ten nejkrásnější dárek!

Drobná blondýnka nejdříve nazpívala s Jiřím Suchým duet Na louce zpívaj drozdi. K písničce tehdy natočili i televizní klip spolu s Karlem Gottem (†80) a Evou Pilarovou (†80). Když bylo Lence 9 let, začala pravidelně vystupovat v semaforském představení Benefice, kde se Suchým představovali toulavé zpěváky a hráli parodii Hamleta. Na supraphonské desky spolu nazpívali řadu duetů – Toulaví zpěváci, Tulák, Na rezavým dvojplošníku a především slavnou dětskou písničku Máme rádi zvířata.

Po skončení 4. ročníku konzervatoře Lenka v pouhých 18 letech emigrovala do Dánska. Žila tam velmi skromně až bídně, živila se pouličním zpěvem. Po čtyřech letech přesídlila do Vancouveru v Kanadě, kde vystudovala University of British Columbia a York University, obor hudební vědu a etnomuzikologii. Při návštěvě Izraele si naplno uvědomila své židovské kořeny. Zpívá v jidiš a liturgické písně. „Já jsem duchovní, spirituální, ale nikoliv nábožná osoba,“ podotýká důrazně.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Velké přiznání Jiřího Suchého. Se Šlitrem se skamarádili až rok před jeho smrtí. Jiří Marek

Fotogalerie
16 fotografií