Na Olšanských hřbitovech v Praze proběhl v pátek odpoledne evangelický pohřeb, jelikož rodina Kocábových je silně věřící.

Ostatně manželem zesnulé Darji a otcem Michaela Kocába byl  protestantský kněz Alfréd Kocáb (†92). Ačkoliv chtěla v mládí Darja Kocábová pokračovat v rodinné tradici a studovat medicínu, její otec ji přesvědčil, že by se na toto povolání se svou citlivou povahou nehodila.

Výběr tedy padl na psychologii, načež se z Kocábové stala promovaná psychoterapeutka. Ve svém oboru vynikala – v období minulého režimu totiž prosazovala neobvyklé a doposud nevyzkoušené terapeutické metody, kterými úspěšně nacházela cestu i k těm nejtěžším pacientům. 

V Mladé Boleslavi se podílela na vytvoření dětské psychiatrické ambulance, stála u zrodu SOS vesniček, v léčebně v Kosmonosech pak pracovala u nejtěžších případů. „Někteří se báli otevřít a hovořit, tak jsem s nimi malovala nebo šla na procházku, což bylo vždycky dost riskantní, protože to byli útěkáři,“ vyprávěla Kocábová v dokumentu České televize Ještě jsem tady.

To, že celý život zasvětila práci s nemocnými lidmi, pak nebrala jako svoji zásluhu, ale považovala to za sílu shůry. Darja Kocábová byla také autorkou několika knih – Třikrát a dost, V tichu a Zpráva odjinud.

Odchod tatínka

Před pěti lety zemřel Michaelu Kocábovi i jeho milovaný otec Alfréd, kterému bylo taktéž požehaných 92 let. Ten byl téměř celý život evangelickým farářem, kvůli čemuž si Michael jako dítě vytrpěl šikanu od spolužáků.

„Mlátili mě, kopali, plivali na mě. Někdy jsem utekl s brekem domů a vím, že jsem byl úplně šokován tou agresí. Naši mi to trpělivě vysvětlovali,“ popisoval Kocáb již dříve pro Blesk.

„My jsme ho vedli ke smířlivosti, vedli jsme ho víc do světa, který neexistoval,“ připustil tenkrát jeho otec.

 

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor s Michaelem Kocábem Videohub

Fotogalerie
68 fotografií