Jeho písně jako René, já a Rudolf, Jahody mražený, Švihák lázeňský, ale i Léto s tebou či Jsem prý blázen jen se z rádií linou dodnes. Blonďák se smyslně chraplavým hlasem stál i u zrodu české hardrockové scény. Na začátku března by oslavil 72. narozeniny. Jenže bohužel... neoslaví. Jeho náhlá a především zbytečně předčasná smrt v době, kdy bylo Jiřímu Schelingerovi pouhých třicet let, je dodnes obestřena rouškou tajemství.

Zpěvák byl pozvaný do Bratislavy na natáčení Televizního klubu mladých a měl tam původně cestovat s manželkou Jitkou (74). Ta ale onemocněla chřipkou, takže muzikant odjel sám, bez kapely, která při natáčení zpěvu na playback nebyla třeba. Manželce tak jen nakoupil a se slovy, že v pondělí na oběd už zajdou spolu, vyrazil na Slovensko. V Bratislavě měl pokoj v hotelu Děvín rezervovaný do neděle, kdy se chtěl vrátit do Prahy. Jenže se objevila porucha auta, tak se rozhodl na Slovensku počkat kvůli opravě.

V neděli večer vyrazil do restaurace U Františkánů, kde strávil večer s dvojicí mužů poté, co ho jeho předchozí společnost opustila. O tom, co se přesně dělo, existují jen dohady. Podle nejčastěji zmiňované verze se po odchodu z vinárny přidal k trojici jakýsi Marian Husák, který pracoval ve Slovnaftu a byl známý jako „skokan do Dunaje“. Právě o Husákovi se později hojně spekulovalo jako o najatém vrahovi, který měl Schelingera odstranit na příkaz tehdejšího režimu. Husák měl údajně alkoholem a marihuanou posilněného rockera vyhecovat ke skoku ze Starého mostu přes Dunaj.

Skočili nakonec oba. Jenže zatímco Husáka našla následně policie ve vodě u bóje, Schelinger zmizel. Tuto informaci pak měla slovenská produkční telefonovat jeho spolupracovníkovi Františku Ringo Čechovi (79), který ji údajně hned v pondělí ráno volal do měsíčníku Melodie. Zarážející je fakt, že manželka Schelingera se vše dozvěděla až v pondělí odpoledne, a zalarmovala Schelingerova bratra Milana (†70), který smutnou novinku sdělil rodičům. V tu chvíli ale všichni věřili, že je Jiří nějakým zázrakem naživu.

Video
Video se připravuje ...

Nedožité 72. narozeniny Jiřího Schelingera (†30): Připomeňte si 5 jeho nej hitů! Mall.tv

Tuto naději v sobě živili Schelingerovi bližní poměrně dlouho, než 7. května vyplavila řeka na Žitný ostrov u Šamořína tělo, které objevili rybáři. Bylo v relativně dobrém stavu, byť bylo ve vodě několik týdnů. K přímé identifikaci však nikdy nedošlo, což ve finále vyvolalo různé divoké teorie. Schelingerově manželce Jitce prý ukázala policie jen jednu fotografii zpěvákovy hlavy spočívající na zemi, z boku. Žena nicméně na základě tohoto snímku potvrdila, že jde o jejího muže.

Otazníky ale zůstaly. „Pitevní zprávu jsme získali až po revoluci. A v té spousta věcí nesouhlasí. Délka těla lišící se o pět centimetrů, nezvětšené krční mandle, které tam ale nebyly, protože je měl brácha vyndané od deseti let, barva očí naprosto odlišná,“ nechal se slyšet Milan Schelinger. Šuškalo se, že Schelingera tehdejší StB nechala zlikvidovat, protože se nehodil do vysněného profilu chrabrého socialistického umělce. Mnozí však věřili, že zpěvák svou smrt jenom fingoval a po zmizení žil spokojeně dál, jen pod jinou identitou.

Bylo by hezké, kdyby tomu tak bylo. Jenže je pravdou, že o něco později, konkrétně v roce 2016, se do rukou Milana Schelingera dostala tajná složka, o jejíž skartaci mu kdysi říkal bývalý federální ministr vnitra Ján Langoš (†59). Nejenom, že zničená nakonec nebyla, ale bratrovi muzikanta někdo tento spis poslal anonymně. „Byl tam výslech všech lidí, kteří tu nehodu nahlásili, pitevní zpráva, fotky z místa činu, brácha na pitevním stole. No strašný...“ líčil kytarista v pořadu České televize 13. komnata.

„Jak se dostal do vody, to se už nikdy nedozvíme. Ale že je to on, už víme – měl klíčky (od výše zmiňovaného nepojízdného auta, pozn. red.) v džínách u sebe,“ povzdechl si Milan, jenž se na věčnost za svým bratrem odebral 10. února 2023. Hudebník, který v 80. letech hrál s kapelou Projektil, spolupracoval s The Plastic People Of The Universe a nahrával album u Václava Havla (†75) na Hrádečku, se zádušní mše dočkal v sobotu 18. února v kostele sv. Mikuláše ve Vacově.

Fotogalerie
36 fotografií