Jméno Jiří Schelinger asi netřeba příliš představovat, Milan byl sice o rok mladší, ale řízením osudu se nakonec dožil daleko vyššího věku. Společné měli bratři především jedno – lásku k hudbě. Jiří se proslavil díky songům René, já a Rudolf, Jahody mražený či Šípková Růženka, Milan k němu vzhlížel.

V 80. letech hrál s kapelou Projektil, dále spolupracoval s The Plastic People of the Universe, přičemž s nimi nahrával i album na chalupě Václava Havla na Hrádečku. Mimo to se věnoval i politice, v letech 1999 až 2003 byl předsedou monarchistické strany Koruna Česká.

Vztah měli bratři velmi dobrý a Milan několikrát o Jiřím Schelingerovi do médií mluvil. „Jirka už v patnácti letech chodil s kytarou po ulicích, hrál holkám v parku a říkal, že jednou bude slavným zpěvákem. To se mu povedlo. Po tragické smrti se stal ještě slavnějším,“ uvedl za života pro web Prima Ženy.

Co se týče Jiřího odchodu z tohoto světa, Milan se s ním nikdy plně nesmířil, zejména proto, že ho doprovázelo mnoho nejasností. Jiří v pouhých třiceti letech odjel nazpívat do Bratislavy píseň Což takhle dát si špenát. Pak se údajně opilý procházel nočním městem a skočil ze Starého mostu do Dunaje, načež se utopil.

„Bylo to strašné období. Čekal jsem ho v neděli na pivo, a nedočkal se. Dokonce jsem se šel v pondělí ráno ostříhat, jak jsem byl ve stresu. A teprve pak jsme se to dozvěděli. Všem se nám úplně změnil život,“ uvedl smutně Milan s tím, že celou smutnou událost vlastně nikdo ani neviděl.

„Totožnost těla nikdy nebyla určena žádným rodinným příslušníkem. Závěr, že se jedná o bratra, byl učiněn na základě zubařské karty. Ale jak to doopravdy bylo, tak to se nikdo nikdy nedozví,“ dodal hudebník, který nyní sám zemřel, ve věku 70 let.

Po téměř 42 letech se tak zřejmě s Jiřím Schelingerem opět setká, na onom světě.

Video
Video se připravuje ...

40 let od smrti Jiřího Schelingera (†30): Připomeňte si 5 jeho nej hitů! Mall.tv

Fotogalerie
32 fotografií