V době, kdy vznikla Charta 77, byla Naďa už pětinásobnou zlatou slavicí, lidé ji milovali a ona nevěděla, kam dřív skočit. „K tomu všemu jsme s manželem čekali dítě. Tak jsem se vznášela na obláčku a vůbec jsem ani netušila, že vznikla nějaká Charta. Potom jsem ale těžce spadla na zem,“ vzpomínala Naďa na dobu, kdy komunisté lanařili umělce, aby přišli do Divadla hudby podepsat antichartu. Naďa v té době měla rizikové těhotenství a musela měsíc ležet doma.

Dopadlo to hrozně

„Bylo tedy jasné, že mě nikdo v Divadle hudby neuvidí. Oni za mnou přišli ale přímo domů. Byla jsem slavná a potřebovali mě. A dopadlo to hrozně,“ popisovala dál zpěvačka. Tehdy měla 14 dní před porodem, ale miminko mělo omotanou pupeční šňůru kolem krku. Její manžel, který s ní byl doma, se strašně naštval. „Křičel na ně, co to po mne v mém stavu chtějí, no a nakonec si s těmi fízly dali do držky. Padalo se i ze schodů. Ale všechno jsme to pořádně odnesli,“ komentovala zpěvačka. Nemejovského, který tehdy pracoval v Artii, propustili z práce, a Naďa měla problémy v Pragokoncertu.

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Naďa Urbánková (†83): Prošla si těžkými životními zkouškami Videohub

Narodila se Linda

„Bylo jim úplně jedno, že nebudeme mít co jíst. Čtrnáct dní po tom incidentu ale nastal ten nejkrásnější okamžik mého života. Narodila se mi dcera Linda a já v ruce držela svoje největší štěstí,“ dojala se i po letech Naďa. Linda, která si potom dala umělecké jméno Jana Fabiánová (43), přišla na svět císařským řezem.

Co byla anticharta?

Byla to podpisová kampaň zorganizovaná komunistickou vládnoucí moci jako odmítavá reakce na prohlášení Charty 77. Do Národního divadla byli pozváni národní umělci, herci a jiné osobnosti známé z kulturního života, do Divadla hudby zase zpěváci a hudebníci. Ti, kdo nepodepsali, měli pak na dlouhá léta zakázanou činnost a jiné profesní problémy.

Video
Video se připravuje ...

Naďa Urbánková: O zkažené svatbě své dcery i osamělých Vánocích! Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
63 fotografií