Smutná zpráva o skonu frontmana punkové kapely Plexis Petra Hoška se objevila v pondělí dopoledne na sociálních sítích Matyáše Rejthara (28). Herec známý z Horákových uvedl, že muzikant podlehl v pět hodin ráno krátké, ale podle všeho velice vážné nemoci. Zdravotní neduhy ho ale trápily již delší dobu. Talentovaný baskytarista, který si prošel závislostí na drogách, měl i epilepsii a trpěl silnou cukrovkou, kvůli které mu bylo doporučeno, aby nepil alkohol. Jenže s tím měl tento celoživotní rebel dost velký problém...

„Podle lékařů bych například vůbec neměl pít pivo, ale na to jim říkám, aby mi rovnou postavili šibenici, v tomhle je určitě poslechnout nemůžu. Piju už od puberty, denně to bývá patnáct až dvacet piv. Například v noci jich dám ve stavu polovědomí šest. Sáhnu automaticky po pivu, no a po probuzení, čili kolem poledne, najdu pod postelí šest prázdných lahváčů. Pro mě to je naprosto normální,“ líčil Hošek před lety.

Video
Video se připravuje ...

Ikonu punové hudby Sid Vicous: Od smrti baskytaristy legendárních Sex Pistols uplynulo 43 let. Videohub

Pod vlivem alkoholu se v mládí pokusil o sebevraždu – na jaře 1987, když dostal opušťák z vojny, rozhodl se, že se tam už nechce nikdy vrátit. Uspořádal velký mejdan a chtěl skočit z okna. Kamarádi ho sice včas zarazili a okno zavřeli, ale stejně ho nedokázali zadržet. Podruhé proskočil sklem a dopadl na dlažbu. Na pomoc mu tehdy přispěchal opilý kamarád, jenže ho upustil do silnice a ještě je tak přejelo auto. Hošek z toho nakonec vyšel se zlomeninami a protézou kolene.

Na Vánoce 2017 pak snad jenom zázrakem přežil ošklivou autonehodu. K té došlo přímo na Štědrý den, když se kapela vracela z koncertu v Třebíči. Na dálnici D1 narazili v rychlém pruhu do sraženého divočáka, který je odmrštil do dopravní značky. Následky byly bohužel tragické. Všichni čtyři muzikanti skončili s vážnými zraněními v nemocnici, Hošek měl vážně poraněnou hlavu. Jejich kamarádce Olze (†22) však už lékaři pomoct nedokázali...

Hošek byl výraznou postavou tuzemské punkové scény. Působil také ve skupinách Do řady!, Michael's Uncle nebo Svatý Vincent. O jeho širokém hudebním rozptylu svědčí i působení v projektu Maradona Jazz i vystupování v roli dýdžeje jako DJ Mucho. Zaujal ho především latinskoamerický jazz.

„Díky za ten rok po tvém boku na pódiu. Bylo to neskutečně krásné a intenzivní. Ať se ti líbí v punkovém nebi Péťo,“ napsal dnes na svůj Facebook baskytarista Vlasta Zahradník.

Zatímco hudební styl punk budí spíše vášně, emoce, kontroverze a občas i obecné pohoršení, Hošek s Plexis svůj svět vždy prezentoval jako jeden velký mejdan. Vypovídá o tom i jejich největší hit Svět jsou bary. „Tak to prostě je. Pro mě je punk především zábava, můj styl života nepředstavuje být permanentně naštvaný. Vyjádřil bych to heslem ‚sere mě bejt nasranej‘,“ uvedl před časem.

Hošek vyrůstal v hudebním prostředí, jeho matka byla zpěvačkou v uznávaných folkových kapelách Skiffle, Kontra a Taxleři. Za důležitý zlom ve svém životě považoval rok 1982, kdy poprvé slyšel punkovou kapelu Buzzcock a její skladbu Promises. Pamětník počátků punkového hnutí v tehdejším Československu zažil dobu, kdy v roce 1986 režim skupinu zakázal a Plexis pak hráli převážně na neoficiálních akcích. Právě v této nelehké době ho k podpisu spolupráce přiměla komunistická Státní bezpečnost (StB). Hned po listopadu 1989 se Hošek k podpisu veřejně přiznal. Tvrdil, že nikomu neublížil, protože na schůzky s StB nedocházel.

Fotogalerie
21 fotografií