„Keith byl bezpochyby jedním z nejvynalézavějších, nejodvážnějších a nejvlivnějších kytaristů všech dob,“ napsal spisovatel Adam Hammond, který smrt svého přítele jako první oznámil veřejnosti prostřednictvím Twitteru a upřesnil, že ačkoliv jeho přítel žil dva roky s rakovinou jater, jeho smrt, k níž došlo v pátek v jeho domě v Norfolku, byla nečekaná. „Měl tolik plánů a tolik věcí, které měl rozdělaných,“ posteskl si.

Levene, jehož matematicky přesné kytarové rify zazněly třeba ve slavné písni Should I Stay or Should I Go, kterou mimochodem znovu zpopularizovala první řada seriálu Stranger Things, právě dokončil knihu o Public Image Ltd, kterou napsal spolu s Hammondem. Pracoval také na hudbě, která by knihu doprovázela. „Zemřel smířený a milovaný,“ uvedla kytaristova partnerka Kate Ransfordová podle The Guardian.

Levene, který se narodil na severu Londýna jako Julian Levene, založil The Clash spolu s kytaristou Mickem Jonesem (67) a baskytaristou Paulem Simononem (66) v 70. letech, když mu bylo teprve 18 let. Některé jeho skladby jsou na prvním albu kapely, ze které odešel ještě před tím, než dosáhla úspěchu. Ještě dříve ale sehrál klíčovou roli při přemlouvání Joea Strummera (†50), aby odešel ze své tehdejší skupiny a stal se frontmanem The Clash.

Levene se pak přidal ke skupině Public Image Ltd (PiL), ve které se sešel se zpěvákem Johnem Lydonem (66), známým pod svou dřívější přezdívkou Johnny Rotten, poté, co se rozpadla skupina Sex Pistols. Právě zážitek z koncertu Sex Pistols vedl svého času Leveneho k přesvědčení, že punk je ta správná cesta pro The Clash. Levene se později přestěhoval do Los Angeles, kde spolupracoval s Red Hot Chili Peppers a také s řadou hip hopových kapel.

„Prozkoumal možnosti, co se dá s kytarou dělat,“ řekl o zesnulém vzoru právě kytarista Red Hot Chili Peppers John Frusciante (52), který svého času popsal Leveneho styl jako „velkolepý“.

Zvuk, jaký vytvořil Levene, prý působil jako „rozemleté diamanty vystřelené vysokotlakou hadicí“, prohlásil bývalý baskytarista skupiny Oasis Andy Bell (58). Není pochyb, že právě to bude na hudební scéně velice chybět... tak jako hity London Calling, I Fought the Law či Rock the Casbah.

Fotogalerie
8 fotografií