Milovali být na pódiu a rozdávat radost, ale v něčem byli naprosto rozdílní. Gott si dal po koncertu jedno, maximálně dvě piva nebo dvě sklenky vína. Rokl pil naopak jako duha a Karla tím velmi dráždil. A nejen on...

Jel v tom i Týfa

„Měl jsem Rudu Rokla i Vaška Týfu (trumpetista, který zemřel letos v červnu, pozn. red.) rád jako kamarády i nenahraditelné muzikanty, ale tu jejich slabost jsem jim toleroval jen s největším sebezapřením,“ rozepsal se před smrtí Gott ve své autobiografii Má cesta za štěstím.

„Silně mi vadilo, když někdo z muzikantů před koncertem pil, nebo, což bylo mnohem horší, když potom během představení jevil známky opilosti,“ napsal dále v pasáži, kde jmenovitě zmiňuje jen Rokla a Týfu.

Popíjeli tajně

„Vystupovat pod vlivem, a dokonce s výmluvou, že člověk pak hraje odvázaně, spontánněji, to se mi z duše příčilo,“ pokračoval s tím, že muzikanti velmi často popíjeli tajně, aby je jejich »šéfové « neviděli. Těmi míníme nejen Gotta, ale i kapelníka Ladislava Štaidla (†75). „Láďa se snažil, aby se to nestávalo,“ vzpomínal Gott.

Zachránil mu život

Už koncem 70. let Rokl poprvé bojoval s rakovinou hlasivek. A život mu tehdy zachránil právě Karel Gott. „Rudlo, ten chrapot se mi nelíbí. Zajdi si, prosím, k profesorovi Karlu Bláhovi,“ vzpomíná v knize Slavík. Šlo tenkrát o tzv. dlaždicový karcinom. „Zachránil jste vynikajícího hudebníka,“ řekl mu později doktor Bláha. Vášnivého kuřáka cigaret a později dýmky Rokla dostal až druhý atak nemoci na přelomu 80. a 90. let. Brali mu tehdy hrtan, přišel o hlas a zemřel 23. září 1997.

Prožijte rok s Gottem

Nejpopulárnější český zpěvák všech dob Karel Gott (†80) s námi zůstává nejen ve svých písních. Prožít s ním můžete celý příští rok u sebe doma, a to prostřednictvím dvou exkluzivních kalendářů (stolní a nástěnný)! V prodeji u dobrých knihkupců, trafikantů nebo na webu iKiosek. cz s dopravou zdarma.

Video
Video se připravuje ...

Michal David na premiéře filmu Karel: Raději si připravil kapesník! David Turek

Fotogalerie
36 fotografií