Zatímco poslední ceny Anděl moderovala právě Ewa a bohužel kvůli přísným covidových opatřením bez přítomnosti diváků v hledišti, letos se této výsostné pozice ujme youtuber a autor úspěšného internetového pořadu na MALL.TV Mikýřova úžasná pouť internetem Martin Mikyska (28). Předávání dnešních hudebních Cen Anděl bude v přímém přenosu vysílat Česká televize od 21.30 hodin. 

Loni si nejvíce sošek odnesla zpěvačka Lenka Dusilová(46). Ze čtyř nominací pro nevšední desku Řeka proměnila tři, a to v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba, kterou ovládla díky písničce Vlákna. Kdo zaboduje tentokrát?

Talent jménem Stypka

Hned několik nominací si vysloužil zesnulý zpěvák a skladatel David Stypka (†41). „David byl pro mě jeden z nejlepších muzikantů vůbec, všechny nominace by měl hlavně proměnit ve vítězství,“ uvedla na začátku večera pro Blesk zpěvačka Deborah Kahl alias Debbi (28). Stypka byl podle ní jeden z nejlepších umělců naší doby a všechny nominace si zasloužil. Výjimečný byl podle ní hlavně svým citem pro slova; ten se hledá velmi těžko a po zpěvákovi tak zůstane velká díra.

Souhlasil s ní i frontman kapely Mirai, Mirai Navrátil (29). Podle toho je sice škoda, že úspěch přišel posmrtně, je ale dobře, že se ocenění Stypka dočkal. „Taky to nemuselo přijít vůbec,“ dodal věcně. Stypka by si ale podle něj zasloužil jak Anděly, tak Slavíky. „Tak nějak to z něj čišelo, že ten týpek je o jeden závit dál, než všichni ostatní. Být s ním byla záruka, že bude zábava a kvalitní humor,“ zavzpomínal.

Lešek Wronka dorazil s pohledným doprovodem a Blesku prozradil, že se blíží svatba! „V nejbližší době,“ mlžil tajemně. Zda to bude ještě letos, to neprozradil. 

Vdovu Žbirkovou doprovodila Martha

S vdovou po Mekym Žbirkovi (†69) Kateřinou (55) dorazila zpěvačka Martha. Ta přiznala, že je pro ni ztráta pořád těžká. „Můj syn je takový hlídač, vždycky, když hrajou Mekyho v rádiu, tak se běží podívat, jestli brečím. Nebo na mě zavolá 'Mami, brečíš?!" popsala zpěvačka.

Kateřina Žbirková zase přiznala, že Meky byl sice "ideový velitel", byla to ale právě ona, kdo musel věci v praxi řešit a nápady dotahovat do konce. Na akci se přitom málem ani nedostala; u vstupu musela zoufale hledat ten správný e-mail, aby ji pustili dovnitř!

Kdo získal ocenění?

Letos akademici v Andělech rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2021 ve 14 základních i žánrových kategoriích a novém laureátovi Síně slávy. Vyjma poslední kategorie se hlasovalo novým tříkolovým systémem. Do Síně slávy bude tradičně uvedena osobnost, která už v prvním kole nasbírala od akademiků nejvíce hlasů. 

Deathmetalisti odmítli cenu

O skandálek přímého přenosu se postarala deathmetalová kapela Snět, která bodovala kategorii Rock s deskou s názvem Mokvání v okovech. Nepřipravené a neznalé zaujali rozhodně jak svým hudebním projevem, tak i vzhledem, to hlavní však mělo teprve přijít. „Jak vidíte, v muzice je možné všechno. Nechápeme, jak deathmetalová kapela může i po 90. letech vyhrát,“ začal děkovnou řeč poněkud vtipně lídr kapely s dekadentními bílými volány pod krkem, zatímco zbytek kapely dostál metaláckému outfitu včetně u pasu na karabině houpajícímu se svazku klíčů. „Je mi také záhadou, že tuto cenu akceptuji. Akceptuji?“ otočil se na své spoluhráče. „Neakceptuji a každopádně děkujeme sami sobě,“ řekl a předal slovo kolegovi. „My tu cenu nepřevezmeme kvůli jednomu sponzorovi této akce a to je OSA. Nesnášíme Osu, protože OSA je největší problém undergroundu. OSA je zk*rvená věc,“ pronesl a sálem se ozvalo napůl zděšení smísené s rozpačitým potleskem.

JAZZ 

Nikol Bóková – Prometheus 

FOLK 

Vladimír Mišík – Noční obraz 

ROCK 

Sněť – Mokvání v okovech 

Kapela ovšem odmítla cenu převzít.

ALBUM

 David Stypka & Bandjeez – Dýchej 

RAP 

Smack – Chimera Pt. 3: Snake 

VIDEOKLIP

Annet X – Bylo nebylo (režie Jaroslav Moravec) 

OBJEV  

Annabelle – Runnin’ Out Of F* Time 

ALTERNATIVA A ELEKTRONIKA 

Amelie Siba – Love Cowboys 

SLOVENSKÉ ALBUM 

Lash & Grey – Blossoms of Your World 

SKLADBA

David Stypka & Bandjeez – Farmářům 

KLASIKA

Ivo Kahánek – Antonín Dvořák: Kompletní klavírní dílo

SÍŇ SLÁVY

Jaroslav Uhlíř

ALBUM

David Stypka & Bandjeez – Dýchej 

 

VIDEO: Ewa Farna na Cenách Evropy 2: Překvapení po porodu!

Video
Video se připravuje ...

Ewa Farna na Cenách Evropy 2: Překvapení po porodu! David Turek

Fotogalerie
202 fotografií