Lidé se sešli v Praze u Václavského náměstí v prostorách Lucerny, aby se naposledy rozloučili s bubeníkem Janem Žižkou, který po dlouhém boji s covidem nemoci 24. února podlehl. Žižka se netajil tím, že se záměrně nenechal očkovat, což se mu nakonec bohužel stalo osudným. Stejně tak nechtěl veřejný pohřeb, proto oficiální rozloučení proběhlo jen v kruhu rodinném.

Polibek na rozloučenou

Manželka a zpěvačka Olivie Žižková se však rozhodla uspořádat ještě jedno rozloučení pro všechny, kdo měli Jana Žižku rádi a znali ho, právě v prostorách Lucerny, kde hudebník za život odehrál nespočet koncertů. Na místě konání se symbolicky objevila nejen fotka Jana Žižky a květiny, ale příznačně i bubeníkovy paličky, které neodmyslitelně patřily k jeho kariéře. Právě k fotce své lásky se Olivie ještě před samotným začátkem tiskla a svému milému věnovala do nebe i upřímný polibek. Během dojímavé piety pak pronesla smuteční řeč, jež si připravila na papír. Přes obrovské slzy smutku, které po celou dobu ronila, málem neviděla.

Slavní kolegové a tklivé písně

Kromě vdovy Olivie dorazila i Žižkova druhá žena Věra, která je bývalou baletkou. Mají spolu dceru. Až z Brna přijel na poslední rozloučení hudebníkův kolega Vincenc Kummer (80), který se s Žižkou znal z orchestru Karla Gotta. Ve své řeči připomněl, že Jan nebyl jen popový umělec, ale účinkoval také v symfonických orchestrech či učil na konzervatoři, kde byl dříve pedagogem i jeho otec, legendární hudebník Vladimír Žižka.

Mezi truchlícími se dále objevil i Václav Hybš (86), slavný kapelník legendárního pořadu Televarieté, u kterého Jan Žižka ve svých 17 letech zahájil svoji hudební cestu. Přišly i Vlasta Kahovcová (78) a Jarmila Gerlová (78), dvě ženy z tria, které tvořily s Jitkou Zelenkovou (71) a které společně doprovázely Karla Gotta při jeho vystoupeních. 

K celému smutečnímu aktu, jenž trval dlouhých 40 minut, neodmyslitelně patřil i Český filmový orchestr, v němž Jan Žižka v posledních letech působil. Na místě tak zazněla píseň Karla Gotta jdi za štěstím, kterou zesnulý bubeník miloval. Vzpomínku přidal dirigent PFO Jiří Korynta. Vystoupil i Felix Slováček (78), který hudebníkovi na jeho poslední cestě zahrál píseň Krev toulavá, jež je úvodní melodií slavného seriálu Cirkus Humberto.

Fotogalerie
87 fotografií