Žižka na konci ledna oznámil, že mají s manželkou oba už týden covid. Zatímco zpěvačka Olivie Žižková (46) se ale z nemoci poměrně snadno dostala, stav slavného bubeníka se jen zhoršoval. Nakonec musel být uveden do umělého spánku a lékaři mu provedli tracheotomii.

Bohužel byla všechna snaha marná a Jan Žižka nemoci podlehl. „Netušil jsem, že je to s ním tak zlé... Je to strašně smutné,“ svěřil se Blesku skladatel Ondřej Soukup

Žižku a Soukupa pojilo přátelství po mnoho desetiletí. „Znali jsme se od začátku sedmdesátých let, chodili spolu na konzervatoř, hráli v Pražském big bandu a v různých jazzových formacích. A pak jsem s ním byl 12 let u Karla Gotta, možná jsem s ním strávil víc času než s vlastní rodinou,“ vzpomíná zdrcený Soukup.

VIDEO: Krytinářova nahotinka Žižková zpěvem proti migrantům: Jak k tomu došlo, že jich tolik prošlo?

Video
Video se připravuje ...

Krytinářova nahotinka Žižková zpěvem proti migrantům: Jak k tomu došlo, že jich tolik prošlo? youtube.com

Odchod Žižky je o to smutnější, že není prvním Soukupovým kolegou, který do hudebního nebe odešel. „Z té sestavy, do které jsem přišel v roce 1982, už odešlo šest kamarádů.Karel Gott, Láďa Štaidl, Rudla Rokl... a teď Honzíček. Kola osudu jsou vlastně občas odporná. Co k tomu víc říct,“ posteskl si Soukup. Podobně to vidí i saxofonista Felix Slováček (78). „Z původní sestavy Gottovy kapely jsem zůstal sám,“ říká muzikant smutně. „Napřed nás opustil Ruda Rokl, v roce 2019 Karel, loni Láďa Štaidl a teď i Honza. Vždyť to byl šedesátník, ještě tu měl být,“ dodává. 

Náhlý odchod Žižky šokoval i jeho někdejší partnerku Dominiku Gottovou (48). Ta s ním dokonce přišla o věneček. „To je teda šokující zpráva. Málem jsem se s ním v Praze sešla, aby mně a mojí kamarádce podepsal knihu, ale nakonec jsem ho nekontaktovala,“ přiznala Gottová, která s Žižkou strávila tři roky života.

„Bylo mi to trapné, třeba by si to jeho manželka špatně vysvětlila a vadilo by jí to. A taky jsem měla v Praze málo času oběhat všechny kamarády a známé. Teď toho lituji. Mohla jsem mít čerstvou vzpomínku na popovídání o minulosti,“ stýská si nejstarší dcera Karla Gotta, která už je po nedávné návštěvě své domoviny zase zpátky ve Finsku. 

Fotogalerie
73 fotografií