K počáteční nechuti zahrát si v dnes již kultovním filmu Postřižiny se herec Jaromír Hanzlík (74) přiznal na zahájení unikátní výstavy o pestrém životě a práci oscarového režiséra Jiřího Menzela (†82) v Mladé Boleslavi. Do zahrady Kliniky doktora Pírky dorazil Hanzlík viditelně dobře naladěn a historkami o slavném režisérovi rozhodně nešetřil. „Když mi Jiří roli nabídl, tak jsem mu říkal, proč ji nedá někomu staršímu, zkušenějšímu, třeba panu Menšíkovi. A on mi na to s takovým klidem odpověděl: „Umíš si představit, že by Vaška Neckáře v Ostře sledovaných vlacích hrál někdo jiný?“ popsal Hanzlík, že tedy dal na Jiřího instinkt, když už si ho vybral, a dnes si těžko dokážeme v roli Pepina představit někoho jiného.

Dostal jsem oblek...

Do placu herec hodil ještě jednu příhodu, na kterou je obzvláště pyšný. „Před natáčením Postřižin si Jiří ze západního Německa přivezl světle zelený, manšestrový oblek. „Jirko, to je krásný oblek, a jak vám sluší!“ chválil jsem mu ho. A když byla premiéra filmu, tak on mi ty šaty, zabalené jako dárek, věnoval. Myslím, že jsem buď jediný, nebo aspoň jeden z mála, koho Jiří Menzel obdaroval. Heč!“ vzpomínal s úsměvem Hanzlík.

V dobrém i zlém

Výstavu s názvem Rozmarné cesty Jiřího Menzela uspořádala vdova Olga (44) jako poctu k režisérovým nedožitým 84. narozeninám a návštěvníci budou mít možnost vidět dosud nepublikované snímky ze života oscarového režiséra. „Mám z toho velkou radost a jsem si jista, že i Jirka by byl nadšen. Je to takový hezký průřez jeho cestami po světě, po festivalech, o setkávání s jinými slavnými osobnostmi,“ řekla Blesku Olga s tím, že po Jiřím se jí samozřejmě stále stýská a chybí jí. „Přece jen je to půlka mého života a stáli jsme při sobě v dobrém i ve zlém až do jeho samého konce. Mám ale kliku, že mám báječnou rodinu, skvělé děti a velmi trpělivého a milujícího partnera Mirka Bártu a tihle všichni mě nenechají se utápět ve smutku,“ dodala na závěr.

Video: 7 pádů Honzy Dědka: Jakou školu života dostal Hanzlík od Miloše Kopeckého?

Video
Video se připravuje ...

7 pádů Honzy Dědka: Jakou školu života dostal Hanzlík od Miloše Kopeckého? 

Fotogalerie
36 fotografií