S blížícím se jubileem známého písničkáře Vladimíra Mišíka se nabízí otázka, zda, tak jako mnoho jiných umělců, uspořádá nějaký koncert, na němž zahraje své největší pecky - například Sluneční hrob, Stříhali dohola malého chlapečka nebo Láska je jako Večernice. Pro své příznivce má ale muzikant smutnou zprávu: s koncertováním skončil jednou pro vždy. „Omlouvám se, ale už to bohužel koncertně nedám,“ nechal se slyšet Mišík, otec neméně talentovaného herce a zpěváka Adama Mišíka (24).

„Lékaři při mých posledních vystoupeních měli zdvižená obočí, ani já jsem se necítil fyzicky ani psychicky dobře, když mi nebylo dobře a musel jsem na pódium,“ popsal hudebník. A ani s nějakou velkou oslavou nepočítá. „Ujdu sotva padesát metrů, na svolání nějakého mejdanu nemám sílu,“ posteskl si Mišík, jenž má už delší dobu problémy s chůzí, a musí si vypomáhat hůlkou. Na bujarou párty se ostatně ani ve světle současného dění necítí...

Video
Video se připravuje ...

VLADIMÍR MIŠÍK Videohub

„Naše generace má zkušenosti s rokem 1968 a dočasným pobytem sovětských vojsk, který trval 30 let. Z toho pramení totální nedůvěra v ten systém, jehož představitelé se ukazují být psychopaty. Vyhrožování nukleárními zbraněmi je šílenost. Zatím se všechny konflikty odehrávaly kdesi daleko a najednou je to za humny,“ vyjádřil se oslavenec též k nejisté atmosféře způsobené nynějším válečným konfliktem na Ukrajině.

Mišík oficiálně ukončil své koncertování v roce 2021, právě ze zdravotních důvodů. Trpí astmatem, diabetem, artrózou a také hypokortikalismem, což je nemoc, při níž nefungují nadledvinky. „Jsem na hydrokortyzónu, to znamená hormonální léčba, a to už pak dlouhodobě není dobré,“ přiznal umělec v talkshow 7 pádů Honzy Dědka.

Dát sbohem hudební scéně pro něj ale snadné rozhodně nebylo. „Bylo to složité rozhodování po padesáti letech na scéně. Na jednu stranu se mi ulevilo, člověku není dobře, pak se přemáhá a není si jistý. Začal jsem si představovat, jaké by to bylo, kdybych ještě pořád pokračoval. Už by to nebylo důstojné," povzdechl si.

Fotogalerie
37 fotografií