Jak Blesk informoval, zpěvačka Emma Smetana (34) a její partner Jordan Haj (33) mají lidem co vysvětlovat. V prosinci roku 2020 si od státu každý nechal vyplatit covidovou dotaci 60 tisíc určenou pro umělce, jejichž příjmy ovlivnila covidová pandemie. Informaci jako první přinesl podcast Insider

Smetana tou dobou ovšem stále moderovala v internetové televizi DVTV, která natáčela i v době pandemie. Její partner Haj zase vystupoval v pořadu TV Nova Tvoje tvář má známý hlas. Tam se podle zjištění Blesku pohybují honoráře od 10 do 50 tisíc korun za jeden díl.

Žili jsme si jako králové

Blesk oba umělce požádal o vyjádření. Namísto normální odpovědi ale oba zareagovali velmi zvláštně. „Emička chtěla kabelku, Lennonka živého slona a já chtěl do Thajska (což tehdy nešlo vůbec), a když ne tam, tak do Ameriky, ale tam je draho a příspěvek by na to nestačil,“ napsal ironicky Blesku Jordan Haj, který je aktuálně s rodinou v Thajsku.

„To Bali jsem ze začátku bral jako cenu útěchy, ale nakonec jsme tam za ten příspěvek žili jako králové několik měsíců a dokonce koupili malej dům na pláži za to, co zbylo,“ dodal.

Ve svém vyjádření se tak ani nepozastavil nad tím, zda je správné po vyplacení pomoci z peněz daňových poplatníků vyrazit na luxusní dovolenou. Emma Smetana pro změnu nezareagovala vůbec a dotaz Blesku sdílela na sociálních sítích. „Zatím nejoriginálnější přání k narozeninám,“ okomentovala jen uštěpačně. 

Smetana i Haj jsou přesvědčení, že nic špatného neudělali. Někteří jejich kolegové ovšem museli kvůli covidu často změnit i svá povolání a stali se na dočasnou dobu kurýry či pokladními, aby se vůbec uživili. V tomto světle dovolená na Bali nevypadá vůbec dobře. 

Kritikům navíc hraje do karet, že mnohé restauratéry, kadeřníky a další drobné živnostníky covid úplně položil. A ti jsou teď pochopitelně naštvaní. 

Seznam příjemců podpory zveřejnil tento týden web hlidacstatu.cz, čímž spustil vlnu nevole nejen mezi postiženými drobnými živnostníky či provozovateli restaurací a obchůdků a služeb, ale také mezi samotnými umělci. Mezi nimi rezonuje otázka, zda měli všichni stejné právo na podporu –⁠ a pokud ano, zda to neodporovalo aspoň etice –⁠ právě v porovnání s děsivými osudy drobných a středních podnikatelů či zaměstnanců.

Chůvě děkovali, že s dětmi jezdí tramvají

Partnerské dvojici nepomáhá ani fakt, že před časem dost zvláštně poděkovala ženě, která se jim stará o děti. „Dík, že jsi našim dětem přišla do života, díky za to, jak vykrýváš, kde je třeba, dík za laskavost a něhu, za slušnost, za analogově trávený čas nad pexesem a doublem místo odsouzení k iPadu, za přítomnost veganství v rozvoji návyků pětiletého dítěte, za to, že jezdíte tramvají a chodíte pěšky, dík i jménem jich dvou,“ děkoval Haj na svém instagramu s tím, že kdyby se o jejich děti nestarala, nemohli by dělat své umění a fanouškům by zbyly jen oči pro pláč. 

VIDEO: Emma Smetana o válce s Chinaski: S Malátným si to ještě vyříkáme!

Video
Video se připravuje ...

Emma Smetana o válce s Chinaski: S Malátným si to ještě vyříkáme! David Turek, Jan Brunclík

Fotogalerie
80 fotografií